Tablets og Netflix stjæler for meget af unges søvn

Det går ud over helbredet, når unge ikke får sovet nok, fordi de er begravet i skærmen.

Unge får for lidt søvn, fordi de blandt andet ser Netflix inden sengetid og dermed misser de 8-9 timers søvn, som er det bedste for hjernens evne til at restituere. (© ColourBox)

Over halvdelen af de 16-24-årige unge sover langtfra de 8-9 timer om natten, som deres hjerne og krop ellers har bedst af.

Søvnen bliver alt for ofte spoleret af deres trang til lige at tjekke Instagram, se Netflix eller sende en snap inden sengetid.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Rigtig mange af de unge får ikke søvn nok til at føle sig udhvilet, fordi de bruger mobiltelefonerne og derfor kommer for sent i seng. Det kan gå ud over deres humør og koncentration, fordi de ikke får restitueret nok, siger Anne Illemann Christensen, der er forskningschef på Statens Institut for Folkesundhed.

Søvn er en rengøring af hjernen, og derfor er det livsnødvendigt at sove nok.

På lang sigt kan manglende søvn føre til alvorlige sygdomme som sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, forklarer hun.

Unge mænd sover mindst

Over 13.000 unge har i undersøgelsen svaret på, om de fik søvn nok til at føle sig udhvilet, og hvis de ikke gjorde, svarede de på, hvad den manglende søvn skyldtes.

Syv ud af ti af de unge mænd og godt seks ud af ti af de unge kvinder forklarede, at det var underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv, som spolerede deres nattesøvn.

Lidt flere af de unge mænd end unge kvinder svarede, at de næsten aldrig sov nok.

Resultaterne ligger i forlængelse af tidligere undersøgelser, som har vist, at skærmtid i de senere år er gået mere og mere ud over vores hviletid.

Det ringere søvnmønster er også gældende for de voksne aldersgrupper, forklarer Anne Illemann Christensen. Den aldersgruppe, som bruger mindst tid foran en skærm, er dog de ældste aldersgrupper.

Men det er slet ikke godt for de unge at få for lidt søvn, da deres hjerner stadig udvikles og har brug for rutinemæssig hvile, siger hun.

- Det er rigtig bekymrende tal, fordi vi ved, at søvn er så vigtig for hjernens udvikling blandt unge.

Gode råd til bedre søvn

  • Pak skærmen væk Lyset fra din telefon eller tablet medfører en nedsat udskillelse af det søvnfremmende hormon melatonin. Og det kan udsætte søvnen med op til en time.

  • Gør ikke andre ting i soveværelset end at sove eller have sex. Søvnen er en sårbar proces, og hvis hjernen lærer at forbinde seng og soveværelse med aktiviteter og vågenhed, så tror hjernen, at man skal være vågen og aktiv i sengen.

  • Sørg generelt for at gå i seng og stå op på faste tidspunkter. Søvn er i høj grad et spørgsmål om faste sovevaner.

  • Vær fysisk og socialt aktiv om dagen. Det fremmer en naturlig træthed.

  • Har du søvnproblemer om natten, så undgå at falde for fristelsen om dagen. Det modvirker søvn og vil gøre det endnu vanskeligere at få oparbejdet en god søvnrytme.

  • Du bør også undgå kaffe og andre stimulanser i timerne inden sengetid. Dette gælder også alkohol. Selvom alkohol måske nok gør det lettere at falde i søvn, så har alkohol en tendens til at forstyrre søvnen.

  • Kilde: Artikel med professor Bobby Zahcariae fra Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet