'Tæl dine æg'-kampagne tegner skræmmebillede

Budskabet i kampagnen er, at chancen for at blive mor er dobbelt så stor blandt 25-årige kvinder i forhold til kvinder på 35 år. Men den påstand er forsimplet, fortæller DR’s Detektor.

Plakaten med budskabet om kvinder faldende fertilitet har præget det københavnske gadebillede de seneste par uger. Men ifølge Detektor tegner tallene i kampagnen et forsimplet billede.

25-årige kvinder har dobbelt så stor chance for at blive mor, som kvinder på 35 år. I hvert fald, hvis man skal tro Rigshospitalet og Københavns Kommune, som har spredt det opsigtsvækkende budskab i hovedstadens gadebillede via plakater.

- Din chance for at blive mor er dobbelt så stor, når du er 25, som når man er 35, står der på plakaterne.

Men det opsigtvækkende budskab fra Rigshospitalet og Københavns Kommune, gælder kun for kvinder, der prøver, at blive gravide i én enkelt måned, fortæller flere eksperter til DR’s Detektor.

Undersøger én cyklus

Rigshospitalet og Københavns Kommune bygger kampagnen på en undersøgelse, hvor forskere har analyseret fødselsdata fra 1950'erne og 60'erne hos en religiøs gruppe kaldet hutteriterne.

Undersøgelsen er foretaget i én cyklus - altså indenfor én enkelt måned - og resultaterne viste, at chancen for at blive gravid og føde et levende barn var 24 procent for de 25-årige, mens den for de 35-årige var 12 procent.

Undersøgelsen af hutteriternes fertilitet er dog ifølge professor dr. med. ved Copenhagen Fertility Center Svend Lindenberg forbundet med en række usikkerheder:

- Man ved ikke, om de har gået i seng med hinanden, man ved ikke hvor mange gange, man kender ikke mandens alder, man ved slet ikke noget om, om de har forsøgt at undgå at blive gravide i en periode, siger han, men påpeger samtidig, at fertiliteten falder med alderen.

Undersøger én cyklus

Dertil kommer, at undersøgelsen kun undersøger fertilitet over en måned. Derfor kan den ifølge Lektor på Biostatistisk afdeling ved Københavns Universitet Theis Lange, ikke bruges til at sige noget om danske kvinders generelle chance for at blive mor.

- Sandsynligheden for at blive gravid i løbet af en måned kan ikke umiddelbart oversættes til sandsynligheden for at blive gravid i løbet af en længere periode, siger Theis Lange og tilføjer:

- De fleste bekymrer sig nok om sandsynligheden for at blive gravid i løbet af en længere periode, for eksempel et år.

66 procent for 35-årige

Lone Schmidt, som har været med til at levere det data, der ligger til grund for kampagnen, forklarer til Detektor, at det ville være mere retvisende at bruge tallet for, hvad chancerne er for at blive mor i løbet af 12 måneder.

- Langt de fleste mennesker vil jo forsøge at blive gravide mere end en måned. Jeg ville synes, at et tal igennem et år, ville have været mere retvisende.

Og gør man det, stiger sandsynligheden for at blive mor, forklarer Lone Schmidt:

- De studier, vi har, viser, at sandsynligheden er 66 procent for at blive mor hvis man er 35 år.

For 25-årige kvinder er sandsynligheden for at blive gravid og føde et levende barn i løbet af et år omkring 80 procent.

Københavns Kommune: Ikke plads til alle nuancer

Ingen fra Københavns Kommune har ønsket at lade sig interviewe til Detektor, men i stedet sendt en mail:

- Det er klart, at der ikke er plads til alle nuancer på et postkort eller en plakat. Af samme årsag henvises der på kampagnens materiale til Fertilitetsrådgivningens hjemmeside, hvor man kan få flere oplysninger.

Chefen for Rigshospitalets Fertilitetsklinik Søren Ziebe, der har godkendt formuleringen på plakaten, skriver følgende i en mail til Detektor:

- Da tallene kan vises på flere måder - herunder som den samlede chance i løbet af en given tidsperiode, valgte vi bevist, at inkludere et link til Fertilitetsrådgivningens hjemmeside, hvor man kan få langt flere oplysninger, end dem der kan være på en plakat.

Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21 på DR2.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1052782701438920