Tænk: Knap hver tredje pakke svinekød er MRSA-inficeret

Otte ud af 25 pakker svinekød indeholder den resistente bakterie MRSA, viser undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk.

I otte ud af 25 pakker svinekød har Forbrugerrådet Tænk fundet den multiresistente MRSA-bakterie CC398. (© colourbox)

En. To. Tre - MRSA.

Der skal ikke tælles særlig mange pakker i supermarkedernes kølediske med svinekoteletter, svinemørbrad, flæsk i skiver og ribbenssteg for, at man statistisk set har peget på en pakke, hvor den resistente bakterie MRSA gemmer sig.

For i otte ud af 25 pakker svinekød er den multiresistente MRSA-bakterie CC398 hemmelig gæst.

Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, skriver BT.

Fra svinestaldene til supermarkederne

Forbrugerrådet har undersøgt de 25 pakker kød i laboratoriet og fundet den særlige type stafylokokker i otte af dem.

- Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund over for en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til BT.

Pakkerne med kød er købt i en række store supermarkeder, og den stigende forekomst af bakterier, der er modstandsdygtig over for almindelig antibiotika, bekymrer flere eksperter.

Ikke farlig for raske personer

MRSA kan ikke smitte, ved at personer spiser kødet, så de resistente bakterier udgør ikke en direkte risiko for forbrugerne. Men bakterien kan være farlig for ældre eller svækkede mennesker, hvis de bliver smittet med MRSA fra andre personer på hospitaler eller plejehjem.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan udbredelsen af MRSA få vidtrækkende konsekvenser, skriver BT.

Fem personer er døde efter en alvorlig blodinfektion med MRSA CC398 i perioden 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut. Både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere er dog steget de seneste år.

Ned med forbruget af antibiotika

I april blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal bekæmpe den smitsomme bakterie, der er vidt udbredt i svinestaldene.

Blandt andet skal forbruget af antibiotika i dansk landbrug nedbringes med 15 procent frem mod 2018.

/ritzau/