Tænketank: Der er 64.500 fattige børn i Danmark

Antallet af fattige børn er vokset med 12.000 sidste år, viser rapport fra tænketank.

Ikke alle børn se frem til store julegaver i år. 64.500 børn lever i fattigdom i Danmark, viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Arkivfoto (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Julemåneden er i gang, men det er langt fra alle børn, der kan se frem til store julegaver. skriver Politiken.

Antallet af fattige børn i Danmark er vokset med 12.000 i 2017.

Det betyder, at der nu er 64.500 børn, der lever i fattigdom i Danmark, viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der med hjælp fra Danmarks Statistik har målt antallet af familier, der falder under fattigdomsgrænsen.

- Det er meget bekymrende, at vi nu har lige så mange fattige børn, som der er indbyggere i Danmarks sjettestørste by, Randers. Det er rigtig voldsomt. Det er ret let at udpege hovedskurken, kontanthjælpsloftet. Kontanthjælpsloftet er jo målrettet familier med børn og specielt enlige med børn, siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen til Politiken.

Kontanthjælpsloftet indførte regeringen i 2016, men allerede i 2015 blev fattigdomsgrænsen afskaffet.

Danmarks Statistik har dog udviklet indikatorer for relativ fattigdom. Det nye fattigdomsmål er inspireret af den gamle fattigdomsgrænse, men i det nye mål defineres fattigdom efter, om man er fattig i ét år – og ikke gennem tre år, som var kravet i den gamle fattigdomsgrænse.

Studerende tæller ikke med.

Mangel på billige boliger

John Andersen er lektor på RUC og forsker i fattigdom. Også han peger på kontanthjælpsloftet som hovedskurk for udviklingen.

- En af de væsentligste årsager til, at flere børn er fattige, er kontanthjælpsloftet, som lagde et max over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan få i børnetilskud og offentlige ydelser. Det rammer børnefamilier udenfor arbejdsmarkedet, som har en dyr husleje, siger han til DR.

- Kommunerne har oftest ikke kunnet finde billigere boliger, og derfor ender folk på et meget lavt rådighedsbeløb.

Også folk med kroniske sygdomme, der bliver holdt på lav kontanthjælp, er årsag til flere fattige børn, påpeger han.

Ifølge rapporten lever 64.500 børn i fattigdom. Er det meget eller lidt?

- Det kan man altid diskutere, men det er en stigning. Forskning viser, at dårlige levevilkår i barndommen øger risikoen for, at det kommer til at gå dårligere både med ens helbred og socioøkonomisk senere i livet.

Minister anerkender ikke fattigdomsgrænse

Du peger selv på kontanthjælpsloftet som hovedårsag. Men er det ikke vigtigt for børnene at se deres forældre gå på arbejde i stedet for at være på kontanthjælp? Det er jo meningen, at kontanthjælpsloftet skal give et skub i den retning.

- Der er ingen tvivl om, at det at have et arbejde er godt for mange ting. Men vi taler om de grupper, der har det sværest. Beregninger viser, at kun 200 er kommet i arbejde på grund af kontanthjælpsloftet, siger John Andersen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener ikke, at kontanthjælpsloftet har kastet flere familier og børn ud i fattigdom. For han anerkender simpelthen ikke den nye fattigdomsgrænse.

- En typisk familie med mor og far på kontanthjælp med to børn efter kontanthjælpsloftet har 23.800 kroner i samlede offentlige ydelser, når skatten er betalt. Det er et både fair og rimeligt grundlag sammenlignet med de mange mennesker, der går på arbejde, siger han til DR.

- Der skal være en forskel på at være på arbejdsmarkedet, hvor man står op og passer et job hver eneste dag, og til at være på offentlig forsørgelse. Vi har en historisk høj beskæftigelse, og vi skal sikre den positive udvikling, siger han.

Fattigdomsgrænse i kroner og øre

  • For en enlig person er fattigdomsgrænsen på 121.100 kroner efter skat om året eller 10.100 kroner om måneden.

  • Det er opgjort efter skat og skal dække alle udgifter til for eksempel bolig, mad, forsikringer, tøj, medicin, transport og fritid.

  • For en voksen og et barn er fattigdomsgrænsen 157.500 kroner om året.

  • For en voksen og to børn er grænsen 193.800 kroner om året, og for to voksne og to børn er grænsen 254.300 kroner om året.