Tænketank: Negative konsekvenser af id-kontrol overdrives

Slå koldt vand i blodet, lyder det fra Kraka om de mange dystre forudsigelser af grænsekontrollens effekter.

Svensk politi checker id-kort på de rejsende ved Trelleborg Færgeleje. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Frygten for, at id-kontrollen af rejsende mellem Danmark og Sverige vil koste vækst, velstand og velfærd, er voldsomt overdrevet.

Det mener tænketanken Kraka ifølge Berlingske.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er kommet med dystre forudsigelser om konsekvensen af id-kontrollen, der blev indført 4. januar, mens justitsminister Søren Pind (V) har sagt, at den vil "smadre Øresundsregionen".

Den påstand tilbagevises af Julie Hassing Nielsen, chefanalytiker i Kraka.

Hun kan ikke få øje på, at kontrollen "smadrer" regionen, men mener, at effekterne på arbejdsmarkedet meget små.

- Så hvis man skal træffe beslutning om id-kontrol over Øresund, så er det i høj grad en beslutning, man skal træffe ud fra et politisk og humanitært synspunkt og ud fra, hvor mange flygtninge man får ind i landet, siger Julie Hassing Nielsen til Berlingske.

En af de mulige negative konsekvenser, der har været talt mest om, er, at grænsekontrollen vil dæmpe antallet af pendlere mellem hovedstadsregionen og det sydlige Sverige.

I 2013 rejste næsten 16.000 mennesker dagligt over Øresund for at arbejde. Langt de fleste boede i Skåne og havde job på Sjælland.

Hvis den nuværende dansk/svenske kontrol spreder sig til resten af Europa, kan det hæmme arbejdskraften fri bevægeligheden, påpeger Kraka.

- Så skal man være bekymret. Men som det står nu, skal man nok slå koldt vandt i blodet, siger Julie Hassing Nielsen til Berlingske.

/ritzau/