TÆT PÅ Mor til omdiskuteret gymnasieelev: Vi har aldrig oplevet noget lignende

Hendes søn, Jens Philip Yazdani, har den seneste uge været udgangspunkt for en heftig debat om, hvad det vil sige at være dansk.

Mor til den 18-årige Jens Philip Yazdani, Trine Sognstrup, kalder debatten om danskhed helt forfejlet.

Trine Sognstrup havde ikke forestillet sig, at man kunne være i tvivl.

Men i sidste uge udtalte integrationsordfører i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, i DR2 Debatten, at han ikke kunne vurdere, om hendes søn, den 18-årige Jens Philip Yazdani – er dansk.

Og siden er diskussionen om, hvad det vil sige at være dansk blusset op, hvor blandt andre tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og sognepræst Kathrine Lilleør offentligt har ytret støtte til Jens Philip Yazdani.

- Vi har aldrig oplevet noget lignende. Når jeg tænker tilbage til, hvordan normerne var for ca. 20 år siden, er jeg sikker på, at man ikke for åben skærm ville have tilladt sig at diskutere om andres tro og 'grader' af danskhed. Fordomme var noget, man helst ikke skulle have.

- I dag kan jeg høre, at man dømmer hele diffust afgrænsede (f.eks. muslimer) grupper på forhånd, svarede Trine Sognstrup, da hun søndag aften tog i mod spørgsmål fra dr.dk’s brugere.

Håbede ikke efternavn ville blive et problem

Selv har hun altid haft et håb om, at når sønnen blev voksen, var der ikke længere nogen, der ville hæfte sig ved hans ikke-dansk klingende efternavn.

For Jens Philip Yazdani er født og opvokset i Danmark, har gået i dansk skole og er tidligere elevrådsformand på Langkær Gymnasium i nærheden af Aarhus.

Det er dog ikke første gang, at efternavnet Yazdani har gjort en forskel for Trine Sognstrups børn. En oplevelse, hun ikke står alene med.

- Har selv en søn som din, der ofte har oplevet at blive behandlet anderledes i skolen. Gælder det også din søn, ville dr.dk-bruger Dorte gerne vide.

- Da mit ældste barn startede i skole og blev sendt til sprogundervisning kun med henvisning til navnet. Jeg har oplevet, at ’jo længere ud på landet’ vi kommer, desto mere skal folk lige finde ud af, hvem vi er. Det er derfor, jeg håber og tror på, at det er et spørgsmål om tid, lød svaret fra Trine Sognstrup.

Flere spurgte specifikt til, hvad hun mente om debatten med blandt andre Martin Henriksen (DF) og Nye Borgerliges Poul Højlund, og om hun mente, at der ville have været mindre diskussion, hvis hendes søn ikke havde heddet Yazdani til efternavn?

- Det er meget sandsynligt - og det er jo det, der gør, at jeg synes, vi i Danmark bør besinde os på, at vi har lige ret og er lige meget værd uanset udseende og formodet herkomst.

Facebook
Twitter