Tag afsted i god tid: Efterårsferie er lig med tæt trafik, kø og ventetid

Der ventes kø i Københavns Lufthavn hele dagen på grund af øget paskontrol.

I dag er den travleste dag i lufthavnen i efterårsferien med omkring 100.000 rejsende. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Ekstra lange køer i lufthavnen, tæt trafik på vejene og risiko for forsinkelser på togskinnerne. Det er nogle af de ventende scenarier i den kommende uge, hvor tusindvis af danskere drager på efterårsferie med fly, bil eller tog.

Der kan især forventes ekstra kø og ventetid i Københavns Lufthavn på grund af den udvidede paskontrol.

Et godt råd er, at tjekke om ens rejsemål er uden for Schengen-området. Er det tilfældet, skal man sætte lidt ekstra tid af efter sikkerhedskontrollen til også at skulle igennem paskontrollen.

Thomas Hoff Andersson, passagerchef i Københavns Lufthavn

I dag er efterårsferiens allerstørste rejsedag i lufthavnen med godt 100.000 passagerer. Det er passagerer, der skal til europæiske destinationer uden for Schengen, der bør tage deres forholdsregler, efter at der blev indført nye pasregler den 7. oktober.

- Det begyndte allerede klokken 4 i morges og vil vare hele dagen, fortæller Kasper Hyllested, pressechef i Københavns Lufthavn.

Alle rejsende, der skal krydse Schengen-grænsen, skal have scannet pas i politiets paskontrol, når man flyver ud af Europa - eller til et af de lande i Europa, der ikke er medlem af Schengen-samarbejdet.

Et af de mest populære rejsemål i den forbindelse er Antalya i Tyrkiet, men man skal også være opmærksom på kontrollen, hvis man sætter kurs mod Storbritannien, Kroatien, Cypern, Bulgarien eller Rumænien.

- Et godt råd er, at tjekke om ens rejsemål er uden for Schengen-området. Er det tilfældet, skal man sætte lidt ekstra tid af efter sikkerhedskontrollen til også at skulle igennem paskontrollen, da der kan opstå køer og ventetid, fortæller passagerchef Thomas Hoff Andersson.

Antal forventede passagerer i Københavns Lufthavn i efterårsferien:

 • Fredag 13/10: 101.700
 • Lørdag 14/10: 82.000
 • Søndag 15/10: 94.500
 • Mandag 16/10: 91.100
 • Tirsdag 17/10: 78.500
 • Onsdag 18/10: 80.700
 • Torsdag 19/10: 89.600
 • Fredag 20/10 93.200
 • Lørdag 21/10: 74.300
 • Søndag 22/10: 94.000

Der var i 2016 i gennemsnit har 79.500 passagerer igennem lufthavnen hver dag, oplyser Københavns Lufthavn.

På vejene ventes der mest trafik i morgen lørdag, hvor der kan opstå køer flere steder. Ifølge Vejdirektoratet kan der ventes tæt trafik på motorvejene mellem Sjælland og Jylland, ligesom der vil være masser af biler, der sætter kursen sydpå mod Tyskland. Trafikanter, der sætter kurs mod sommerhuset, skal også være forberedt på tæt trafik mod områder som Skagen og Nordsjælland.

Ferietrafikken vil især kunne mærkes på:

 • E20 Fynske Motorvej (især den vestlige del)
 • E45 ved Kolding, samt Sønderjyske Motorvej til og fra Tyskland
 • Køge Bugt Motorvejen
 • Rute 21 til og fra Sjællands Odde
 • Østjyske Motorvej omkring Skanderborg og Horsens

Lørdag d. 21. oktober er feriens travleste hjemrejsedag. Trafikanter skal her være opmærksomme på, at der kan være kødannelser og forsinkelser på vejene. Trafikken vil især gå fra Jylland mod Hovedstaden, samt nordover ad E45 fra den dansk-tyske grænse.

I hjemrejseweekenden vil der pga. grænsekontrollen være risiko for kødannelser ved den dansk-tyske grænse ved Padborg.

Ekstra rejsetid med DSB

Heller ikke de togrejsende kan se sig fri for lidt ekstra rejsetid på grund af ferien, men det er primært på grund af mindre sporarbejde, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov til Ritzau.

- Banedanmark har ikke de store sporarbejder hen over efterårsferien, men i den førstkommende weekend, 14. og 15. oktober, vil der køre togbusser på strækningen mellem Roskilde, Køge og Næstved, fordi Banedanmark tester det nye signalsystem, siger han.

Den efterfølgende weekend tester Banedanmark det nye signalsystem på S-togstrækningen mellem Gentofte og Hillerød, og på den strækning kører der derfor togbusser 21. og 22. oktober.

- Men generelt vil de færreste dog opleve, at der er trafikale ændringer i efterårsferien, i forhold til hvad de er vant til, siger Tony Bispeskov.