- Tag ansvar for de pårørende

Kræftens Bekæmpelse opfordrer nu hospitaler til at tage ansvar over for partnere til brystkræftramte kvinder for at undgå alvorlige depressioner.

(Foto: DR © DR)

Hospitalerne må tage ansvar for de pårørende.

Sådan lyder meldingen fra Kræftens Bekæmpelse, efter en undersøgelse viser, at pårørende til brystkræftpatienter er i høj risiko for at udvikle alvorlige depressioner

- Hospitalerne kan gøre en stor forskel, hvis de tager ansvar. Risikoen for depression blandt mændene skal tages med i kontrollen på kræftafdelingerne, hvis man skal undgå en forværret situation, siger Christoffer Johansen, professor ved Kræftens Bekæmpelse.

Fokus på pårørende

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er en mulig løsning på problemet, at hospitalerne retter et større fokus mod de pårørende. Man foreslår, at hospitalerne ved hjælp af et spørgeskema kan afsløre, om den enkelte er syg eller ej.

- Mændene skal involveres i kontrollen på kræftafdelingerne, og man skal screene dem for depression, hvis der er mistanke om det, siger Christoffer Johansen.

Han peger desuden på, at hospitalerne har et store ansvar omkring det tidspunkt, hvor diagnosen stilles, og behandlingen starter.

- Jeg opfordrer hele sundhedsvæsnet til at være opmærksom. Hospitalerne må særligt befatte sig med en vis form for selvkritik og dermed revurdere, hvordan de egentlig tilrettelægger behandlingen for kræftsyge og deres pårørende, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk