Tag den bare med ro: Ny type fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker

Der er ingen grund til at frygte for sit helbred, selv om trusselsniveauet for fugleinfluenza i dag blev hævet.

Der er god grund til at frygte fulgeinfluenzaen H5N8 - hvis man er en fugl. Ellers er der ikke stor grund til bekymring. (Foto: © PHIL NOBLE, Scanpix)

Fødevarestyrelsen hævede i dag trusselsniveauet for fugleinfluenza, efter sygdommen i de seneste dage er fundet i både Tyskland, Holland og Storbritannien.

Men hvis det skaber bekymring og får nogle til at tænke tilbage på udbruddet i 2006, der skabte global panik og mange dødsfald på verdensplan, er der beroligende ord fra eksperterne.

- Det her er meget farligt for høns og kalkuner, men det er ikke så farligt for mennesker. Hævelsen af trusselsniveauet skyldes udelukkende risikoen for fjerkræindustrien, understreger Sten Mortensen, der er veterinær beredskabschef hos Fødevarestyrelsen.

Mindre farlig type end H5N1

Den type af fugleinfluenza, der er dukket op hos vores naboer, kaldes H5N8 og er langt mindre farlig end H5N1, som ramte i 2006.

- Teoretisk kan den være farlig for mennesker, der arbejder med inficerede fugle, og de bør bære beskyttelsesudstyr. Men den øvrige befolkning har ingen grund til bekymring, fastslår overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Der er ifølge Sten Jørgensen absolut heller ingen grund til at frygte for sine fødevarer, selv om de skulle komme fra et af de lande, der har konstateret virusset.

- Man kan som forbruger ikke blive smittet af kød eller æg, siger han.

Lastbiler tjekkes fra i morgen

Til gengæld er der god grund til at frygte virusset, hvis man er en af vores fjerede venner. Skulle fugleinfluenzaen ramme en besætning, vil vi ligesom i nabolandene være nødt til at slå hele besætninger ned.

Samtidig ville det gå hårdt ud over eksporten, da mange markeder ville blive lukkede.

Der indføres derfor forhøjet beredskab fra i morgen. Det betyder blandt andet, at alle transportmidler i fjerkræindustrien skal tjekkes, inden de kører ind i landet.

- Ved at hæve trusselsniveauet, gør vi os selv og branchen klart, at truslen er blevet større, og det må vi forholde os til, siger Sten Jørgensen.