'Tak': Landet over er tidligere lukketid forløbet gnidningsfrit

I København er der udstedt et par påbud for overtrædelse af opholdsforbud.

Politiet har tidligere været nødt til at få feststemte folk væk fra Jomfru Ane Gade. Det har ikke været tilfældet i går aftes. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det har næsten ikke været nødvendigt for landets politikredse at hive bødeblokken frem, i forbindelse med at barer, restauranter og cafeer skal lukke og slukke klokken 22.

Alle landets politikredse oplyser nemlig til Ritzau, at lukketiderne er blevet overholdt stort set hele vejen rundt.

- Det har generelt set fint ud. Barer og restauranter lukkede klokken 22, som de skulle, og folk har været flinke til at bære mundbind og holde afstand, siger Mads Hessellund fra Nordjyllands Politi blandt andet til Ritzau.

Nordjyllands Politi har ellers tidligere haft problemer med folk, der stimler sammen i Jomfru Ane Gade, når gadens barer kaster de feststemte mennesker ud ved lukketid.

Der har dog været sager med musik til ulempe, primært folk der har spillet høj musik i private hjem, oplyser politiet i både Midt- og Vestsjælland, Midt- og Vestjylland og Østjylland.

- Vi har ikke konstateret, at festerne er rykket et andet sted hen, da barer og restauranter lukkede. Vi har selvfølgelig haft lidt sager med musik til ulempe i de små hjem, men det er ikke noget atypisk, siger vagtchefen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Dog var der en restauration i Silkeborg, som lørdag aften forbrød sig mod det nye lukkekrav, og det udløste en sigtelse. Det skriver Midt- og Vestjylland på Twitter søndag morgen.

Overtrædelsen af de nye lukketider klokken 22 gav en sigtelse til virksomheden, melder politiet.

Bornholm er der ros fra politiet til både beværtninger og øens beboere.

- Tak, Bornholm, for indsatsen med at overholde restriktioner mm., skriver politikredsen på Twitter.

Påbud i forbudszoner

Københavns Politi har været nødt til at tale alvor og i zoner med opholdsforbud, der også gælder fra klokken 22.

Der er givet to påbud ved skateparken i Nørrebroparken og to i Hørsholmparken på Nørrebro. Også ved flere private fester er der blevet udstedt påbud.

Det er anden aften i træk, at politiet har givet påbud til personer, der opholder sig ved skatebanen på Nørrebro. Fredag aften blev der udstedt fire påbud på stedet.

Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Paw Kaltoft oplyser dog til Ritzau, at det er uvist, om opholdene ved forbudszonerne har noget at gøre med de nye lukketider, der allerede trådte i kraft i København i torsdags, har noget med det at gøre.

Kilde: Regeringens pressemøde 18. september 2020 Grafik: Simone C. Møller.

Københavns Politi har ligesom de andre politikredse været ekstra til stede i nattelivet og fortsætter med det resten af natten.

– Vi er massivt til stede i bybilledet og patruljerer ved de relevante steder, siger Paw Kaltoft til Ritzau.

Rigspolitichef Thorkild Fogde oplyste lørdag på Twitter, at politiet vil bekæmpe spredningen af covid-19 med en oprustning i hele landet.

- Ikke for at genere befolkningen og erhvervslivet, men for at medvirke til, at vi trygt kan gå efteråret og den mørke tid i møde. De kommende uger bliver vigtige, hvis vi skal vende udviklingen, skrev Thorkild Fogde.

Første weekend med nye restriktioner

Det er første weekend, hvor en række nye tiltag for at stoppe udbredelsen af coronavirus er trådt i kraft.

Tiltagene blev præsenteret på et pressemøde i fredags. Udover at barer, restauranter, cafeer og værtshuse skal lukke klokken 22, er der også indført forbud mod alkohol i busser. Det sker for at komme fester i partybusser til livs.

Samtidig er der indført krav om mundbind, når man kommer ind på et spisested eller en beværtning. Det betyder, at både gæster og medarbejdere skal bære mundbind, når de står op. Så snart de sidder på en stol, kan mundbindet pakkes væk igen.

Der er også blevet skruet på grænsen for, hvor mange mennesker, der må forsamles i det offentlige rum. Forsamlingsforbuddet ligger derfor nu på 50 mennesker.

De anbefalinger lyder, at så mange som muligt skal arbejde hjemmefra. Der bliver også opfordret til at undgå offentlig transport i myldretiden.

Samtidig opfordres der til, at hver persons sociale omgangskreds begrænses. Der er ikke et tal på, hvor mange forskellige mennesker det anbefales at ses i løbet af en dag eller uge.

På trods af de nye tiltag, hvoraf nogle trådte i kraft i hovedstadskommunerne i torsdags, blev der i går registreret 589 nye tilfælde af coronavirus i Danmark. Det er rekord for antallet af nye daglige tilfælde, men det er endnu for tidligt at sige, om tiltagene vil have en effekt.

Det fortæller Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital.

- Normalt går der en lille uges tid, før man begynder at se det i tallene. Det skyldes, at der går lidt tid, før virus sætter sig fast, og før man testes og får svar, siger han.

Opdateret med tilføjelsen om, at en enkelt restauration i Silkeborg har forbrudt sig mod de nye krav om tidlig lukning.

Facebook
Twitter