Talentudvikling skal få den næste Lukas Graham til at skabe sit eget navn

Forretningsmodeller og mentorordninger er nogle af hjørnestenene i en ny talentindsats.

Musical-eleven Nicoline Hollænder Larsen (th.) er et af de danske kunstnertalenter, som håber at kunne blive del af ny ordning. (Foto: © Troels Timann Esmarch, dr)

I dag fremlægger kirke- og kulturminister Mette Bock (LA) en række nye initiativer, som skal støtte danske talentmiljøer og være med til at skabe den næste Mads Mikkelsen, Lukas Graham eller Bjarke Ingels.

Det skal især ske ved brug af mentorordninger og individuelle karriereforløb inden for scenekunst, arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk & design, litteratur og musik, ifølge ”Kulturministeriet talentindsats for kunstarterne”.

- Vi skal blive meget bedre til at hjælpe vores unge kunstnere på vej, hvis de skal kunne klare sig i en global konkurrence de kommende år. Vi skal gøre alt, vi kan, for at understøtte vores unge kunstudøvere, så de kan omsætte deres talent til en levevej, siger Mette Bock.

Tiltaget glæder 20-årige Nicoline Hollænder Larsen, som er elev ved Musical & Teaterlinjen under Dansk Talentakademi i Holstebro.

- Det vil være et sikkerhedsnet, som kan hjælpe én med at fokusere på sin kreative udvikling, mener musicaltalentet, som i øjeblikket er med i opførelsen af ’Fame’.

Ordningen skal også fokusere på, hvordan de unge talenter kan etablere sig på arbejdsmarkedet og skabe en forretning omkring deres kunst.

- Det er meget fornuftigt at få en arbejdsplan frem for at gå rundt og synge derhjemme. Det er fint, at unge kan lære at få en arbejdsmoral til det, de godt kan lide, mener Nicoline Hollænder Larsen.

Selv har hun en plan b om at søge ind på læreruddannelsen, hvis musicalkarrieren ikke får luft under vingerne.

Som led i den nye ordning vil alle landets kommuner desuden kunne søge midler til at blive talentkommune, hvor der indgås partnerskaber med uddannelser og en lang række andre aktører.

Inspiration kommer fra elitemiljøet omkring sportstalenter og Statens Kunstfonds støtteordning ”Den Unge Elite” inden for musik.

Initiativerne løber samlet op i omkring 12,5 million kroner, hvoraf en del er en årlig bevilling.

Opdateret med citater fra kulturministeren