Talsmand for Aarhus-moské støtter oprettelsen af en islamisk stat

En repræsentant fra en udskældt moské i Aarhus bakker op om IS' oprettelse af en islamisk stat. Han tager dog afstand fra vold og drab.

Grimhøj moske i Aarhus er en del af Den Muslimske Sammenslutning (Foto: © Pressefoto, Den Muslimske Sammenslutning)

- Muslimerne skal have deres egen stat. Det støtter vi op omkring. Muslimerne skal selv bedømme muslimerne uden indflydelse fra Vesten.

Det er ordene fra Fadi Abdallah, talsmand for moskéen på Grimhøjvej i Aarhus.

Han står nu frem i et indslag hos TV2 Østjylland og erklærer sin støtte til Islamisk Stats mission i Irak om at oprette en kalifatstat.

Tager afstand fra vold og drab

Fadi Abdallah siger dog, at den militante islamisktiske terrorgruppes voldstogter og brutale drab ikke er i orden.

-Det er selvfølgelig sørgerligt, og vi beklager, det skulle komme frem på den måde. Det tager vi afstand fra.

Moskéen på Grimhøjvej har i nogen været udskældt på grund af flere tilfælde, hvor personer med tilknytning til stedet har været sat i forbindelse med ekstreme islamistiske holdnigner.

Blandt andet er det tidligere på året kommet frem, at moskén har været en slags for base for en række af de såkaldte Syrien-krigere.

22 af 27 fra Arhus kom fra Grimhøjvej

Af 27 personer fra Aarhus oplyste SSP i Aarhus Kommune at 22 havde deres gang i moskén på Grimhøjvej.

I Aarhus Kommune er man løbende i dialog med Fadi Abdallah og folkene bag moskéen, og udtalelserne får umiddelbart ikke kommunen til at afbryde samarbejdet med moskéen.

Men leder for SSP i kommunen Toke Agerschou vil tale med Fadi Abdallah om hans udmelding.

- Hvis det bare er hans holdning, så lever vi i et land, hvor vi kan diskutere det højt og larmende. Det springende punkt er, om hans holdning giver anledning til at begå kriminelle handlinger. Om den skubber til en radikalisering.

Vil forhindre unge i at rejse til Syrien

Toke Agerschou fortæller, at SSP ikke har holdt møde med moskéen siden i sommer, men at man har et planlagt møde i september.

- Vi er i direkte dialog med moskéen og ikke i medierne, siger han til DR Nyheder.

SSP samarbejder med Grimhøjvej-moskéen for at forhindre, at unge muslimer fra området rejser til Syrien for at kæmpe med islamister mod præsident Bashar al-Assads regime.

Islamisk Stat også kaldet IS har erobret store områder i både Syrien og Irak, hvor de allerede har udråbt en kalifatstat med sharialov. Og de er blevet berygtet for deres voldsomme metoder.

IS henretter civile, voldtager kvinder og slår børn ihjel. Og de truer etniske minoriteter til at konvertere til islam og betale religiøs skat.

Senest har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International sagt, at den ekstremistiske bevægelse begår etnisk udrensning.