Talsperson afviser at stå bag angreb i Iran: 'Vi er kun aktive politisk'

Iran beskylder organisation i Danmark for at være involveret i angrebet mod militærparaden i går.

Yaqoub Al Tostari, der er talsmand for gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), afviser, at den står bag angrebet mod en militærparade i den iranske by Ahvaz i går. (Foto: DR)

Efter gårsdagens angreb mod en militærparade i Iran, hvor mindst 25 personer mistede livet, er Danmark kommet i fokus.

Iran mener, at Danmark huser iranske oppositionsgrupper, der står bag angrebet.

Men det afviser Yaqoub Al Tostari, der er talsmand for gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), der holder til i Danmark og blandt andet kæmper for, at det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz, hvor angrebet fandt sted, løsriver sig og bliver sin egen nation.

Gruppen er en del af den større organisation Ahwaz National Resistance (ANR), som ifølge Yaqoub Al Tostari står bag angrebet. Men organisationen i Danmark vidste ikke, at det ville ske, siger han.

- Vi er kun den politiske del af bevægelsen Ahwaz National Resistance (ANR) og står for mediehåndtering. Vi ved ikke noget om detaljerne, og vi har ikke haft noget at gøre med planlægningen. Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, siger han og fortsætter:

- Der er forskellige grupper med i ANR, der er enige om at nå et mål. Vores mål er at forsvare vores folk mod iransk terror og regimets undertrykkelse. Grupperne er enige om, at der ikke skal være nogen angreb mod civile. Det skal være mod de lovlige mål som for eksempel militærparaden.

Har I kontakt til Ahwaz National Resistance, som du siger, står bag angrebet?

- Vi har ikke rigtig kontakt eller noget at gøre med planlægning eller andre ting. Som sagt er vi kun enige med dem om mål og politik.

Så I er slet ikke med til at planlægge angreb nogen steder?

- Nej. Her i Danmark arbejder vi ud fra dansk lov. Vi er kun aktive politisk og med mediedelen. Vi laver ikke andre ting.

Vil ikke tage direkte afstand

Hvordan forholder I jer til angrebet? Tager I afstand til det?

- Irans regime bruger terror og kriminelle handlinger mod vores folk. Iran henretter og fængsler folk for at undertrykke dem. Når det sker, har vi ret til at forsvare vores folk.

Så I støtter angrebet?

- Vi støtter alle de lovlige aktioner mod Irans undertrykkelse af vores folk.

Og var gårsdagens angreb en lovlig aktion?

- Jeg kommer ikke til at sige det på andre måder, uanset hvor meget du gentager det. Jeg vil ikke sige direkte, om vi tager afstand.

Afviser drab på civile

Efter angrebet i går har blandt andet Irans udenrigsminister oplyst, at der er civile blandt de omkring 25 dræbte. Men det mener Yaqoub Al Tostari ikke er korrekt.

- Der omkom ikke nogen civile. Målet var militærparaden, hvor der var en del højtstående folk fra Irans Revolutionsgarde. Iran kan sige alt det, de vil, men der er ingen civile, der døde.

Hvad tænker du om, at den danske ambassadør i Iran har været til møde, fordi de mener, at grupper I Danmark er involveret i angrebet?

- Hele verden ved, at Iran er den største støtte af terrorisme. Det er mærkeligt, at Iran beskylder Danmark for det. Det er den største joke, jeg har hørt i 2018.

Yaqoub Al Tostari ke talsmandens rigtige navn. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige navn, men af hensyn til hans sikkerhed, anvender vi det ikke.