Talsperson for Sydafrikas politiminister: Hælerimistænkt havde diamanter i taske

To diamanter er ifølge myndighederne blevet beslaglagt efter anholdelsen.

Manden blev anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg på baggrund af en dansk arrestordre. (Foto: Mujahid Safodien © Scanpix)

Den hælerimistænkte mand, der i sidste uge blev anholdt i Sydafrika i forbindelse med den store danske svindelsag med tilskudsmidler, havde købt en enkeltbillet ud af landet.

Efter han blev anholdt, forsøgte en anden person at aflevere en taske til ham, som blandt andet indeholdt to diamanter. Det oplyser talsperson for den sydafrikanske politiminister Reneilwe Serero.

- Manden havde en enkeltbillet ud af landet, da han blev stoppet i den internationale lufthavn i Johannesburg. Han havde 5.000 sydafrikanske rand på sig (cirka 2.300 danske kroner, red.), da han blev anholdt. Samme dag blev det opdaget, at han var i besiddelse af en taske med to diamanter, da hans partner kom for at overlevere tasken, siger Reneilwe Serero.

Ingen detaljer om partneren

Den hælerisigtede mand er ifølge det danske bagmandspoliti mistænkt for at have spillet en hovedrolle i at formøble det formodede svindeludbytte, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen menes at have franarret staten.

I alt skal hun have trukket 111 millioner kroner i tilskudsmidler ud til sine egne konti.

DR Nyheder har tidligere været i Sydafrika for at tale med manden, der har en personlig relation til den hovedmistænkte. Det lykkedes dog ikke at få ham i tale, hverken i det område, hvor han står som ejer af flere jordlodder, eller i den by, hvor han har opholdt sig for nyligt.

Politiministerens talsperson kan ikke fortælle flere detaljer om, hvordan og hvornår den hælerimistænktes såkaldte partner forsøgte at overdrage tasken med diamanterne.

Talspersonen kan heller ikke give flere oplysninger om partneren.

Det er derfor uvist, om partner skal forstås som "medsammensvoren", "kollega" eller noget helt tredje, og om vedkommende har haft kendskab til indholdet af tasken.

Den sydafrikanske advokat Stiian Krause, der forsvarer den hælerimistænkte, kan ikke bekræfte oplysningerne om, at manden havde en taske med to diamanter i.

- Jeg har ingen kendskab til, om han har været i besiddelse af diamanter før eller efter sin anholdelse, ligesom jeg ikke har kendskab til den anden person, som politiministerens talsperson omtaler. Det er ikke noget, jeg har talt med min klient om. Jeg har desuden svært ved at se, hvad to diamanter har med sagen at gøre, siger han.

FIRE PERSONER ER SIGTET I SAGEN:

  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen er hovedmistænkt. Hun blev anholdt i går, og Danmark vil have hende udleveret til retsforfølgelse.

  • Den mandlige mistænkte blev anholdt i Sydafrika. Han er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, og Danmark vil også have ham udleveret.

  • To kvinder er desuden sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, da de også menes at have fået del i det formodede svindeludbytte.

To ugers kendskab

Mens de danske myndigheder gennem længere tid har haft blikket rettet mod Sydafrika i eftersøgningen af den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen, så tyder det ikke på, at der umiddelbart har været helt den samme opmærksomhed på den danske kvinde hos det sydafrikanske politi.

I hvert fald oplyser politiministerens talsperson, at de lokale myndigheder kun i knap to uger har været informeret om, at den hælerimistænkte mand og Anna Britta Troelsgaard Nielsen var i landet.

Det er dog gået hurtigt med at få anholdt kvinden, og det danske bagmandspoliti har rost samarbejdet med politiet i Sydafrika.

Den 64-årige kvindes sydafrikanske forsvarsadvokat har fortalt, at det muligvis allerede kan komme på tale at sætte de to anholdte danskere på et fly fra Sydafrika torsdag aften.

Den oplysning kan politiministerens talsperson ikke bekræfte.

- Jeg kan alene bekræfte, at de skal for retten torsdag, hvor deres udleveringssager vil blive behandlet, siger Reneilwe Serero.

Facebook
Twitter