Tandlægebesøg og boligindskud: Udsatte skal have 50.000 kroner

Socialt udsatte danskere skal have en pulje penge, som de selv må fordele efter behov, lyder et lovforslag.

Nogle borgere har måske brug for et indskud til en lejlighed, andre har mest brug for at få ordnet tænderne, så de kan få selvtilliden tilbage, før de skal på jobjagt. Med forsøgsordningen vil de selv få lov at udpege deres største behov. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Særligt udsatte borgere skal have støtte til at genvinde kontrollen over deres eget liv.

Og sagsbehandlere skal have bedre muligheder for at tilgodese hver enkelt borgers behov.

Det er formålet med et lovforslag, der behandles i folketingssalen onsdag.

Partierne bag satspuljeaftalen har afsat ti millioner kroner til en forsøgsordning med personlige budgetter til socialt udsatte. Det er borgerne selv, der i rådgivning med en sagsbehandler skal lægge deres personlige budget, som kommer til at lyde på op til 50.000 kroner per borger.

Pengene kan gå til alt fra tandlægebesøg til indskud til en lejlighed eller til hjælp med at genetablere kontakten til deres familie.

Det er Alternativet, der med inspiration fra Storbritannien bragte forslaget op i satspuljeforhandlingerne.

- Det handler om at involvere udsatte danskere i at få det bedre og om at hjælpe dem med at finde ud af, hvordan de kommer fra deres eget A til deres eget B, siger partiets socialordfører, Torsten Gejl.

Skal udbetales skattefrit

Forsøget skal vise, om flere socialt udsatte bliver i stand til at klare sig selv og kommer i job.

Ud over Alternativet står også Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og Konservative bag satspuljeaftalen.

Onsdagens folketingsbehandling bør derfor være en formalitet.

Når forsøgsordningen alligevel skal en tur gennem folketingssalen, så skyldes det, at det er nødvendigt at ændre loven, for at støtten ikke skal indgå i vurderingen af retten til andre offentlige ydelser som for eksempel kontanthjælp.

- Borgerne skal kunne få pengene skattefrit og ikke blive trukket i andre ydelser, siger Torsten Gejl.

Får ikke pengene i hånden

I praksis bliver det kommunerne, der skal ansøge om pengene på vegne af den enkelte borger, efter budgettet er lagt.

Rent teknisk vil det også være kommunerne, der skal betale regningerne for posterne på borgernes budgetter. De socialt udsatte får altså ikke bare stukket en stak penge i hånden, forklarer socialordføreren.

Hovedpointen er dog, at borgerne skal have fod under eget bord - og at langsommeligt bureaukrati skal have sparket.

- Normalt skal man ansøge om støtte, kende de specifikke paragraffer, der skal søges ud fra, og vente. Med denne ordning vil man kunne få pengene med det samme, siger socialordføreren.

Håber på at hjælpe 150 udsatte

En del af millionpuljen skal gå til aflønning af gademedarbejdere og sagsbehandlere.

Torsten Gejl håber på, at det i forsøgsperioden, som løber fra i år til 2019, vil være muligt at hjælpe omkring 150 socialt udsatte med et personligt budget på 50.000 kroner.

- Der kan være tale om eksempelvis hjemløse, misbrugere eller psykisk syge, som har hver deres behov, siger Torsten Gejl.

Han ser gerne, at forsøget vil være så vellykket, at det på sigt kan blive en fast del af kommunernes sociale indsats.

Torsten Gejl tilføjer, at nogle borgere kan være for syge og dårlige til at kunne drage nytte af forsøgsordningen.

Samtidig forventer han, at de socialt udsatte, der får et personligt budget, vil lave en plan og arbejde på at komme på sporet igen.

- I alt det, jeg har læst om lignende forsøg, har jeg ikke læst om nogen, der har brugt pengene på for eksempel druk. Udsatte tager det fantastisk seriøst, når de får en ekstra chance, siger Torsten Gejl.

Facebook
Twitter