Tandlæger advarer mod syreskader: Spis frugt med omtanke

Flere danskere får syreskader på tænderne, fordi de spiser for meget frugt i løbet af dagen.

Pas på med frugtforbruget. Det kan skade dine tænder. (© Corbis)

Spis frugt og grønt - 6 om dagen. Sådan lyder det i Fødevarestyrelsens storstilede kampagne, der skal få danskerne til at leve sundere.

Og meget tyder på, at vi særligt har taget rådet om at spise mere frugt til os. Forbruget er steget markant siden slutningen af halvfemserne, og mange arbejdspladser har indført frugtordninger.

Men nu advarer tandlæger om uhæmmet indtag, fordi det kan medvirke til alvorlige syreskader på tænderne.

- Nogle mennesker har for vane at spise rigtig meget frugt. De har misforstået det budskab om, at man skal have seks om dagen. Det skal nemlig ikke nødvendigvis være seks stykker frugt, der indeholder masser af syre. Det er meget bedre at fordele, så man spiser flere grøntsager og måske kun et eller to stykker frugt om dagen, siger overtandlæge Ulla Pallesen fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Konstant syrebad

Hun og kollegerne oplever flere og flere tilfælde af patienter, der får konstateret syreskader på tænderne, selvom de ikke drikker læskedrikke som cola eller appelsinjuice.

- Spiser man for eksempel klaser af vindruer, mandarin- eller appelsinbåde i løbet af en hel dag, kan det give problemer. Hvis man sidder og arbejder og putter dem i munden hvert femte eller tiende minut, så er tænderne konstant i syrebad, og det kan give slemme skader på tænderne, siger Ulla Pallesen.

I mange år har vi hørt om unge mennesker, der rammes særlig hårdt af syreskader på tænderne, fordi de drikker alt for meget sodavand og andre syreholdige drikke i løbet af dagen.

Senest har en opgørelse fra Hillerød Kommune vist, at hver femte 17-årige har syreskader, der betyder, at noget af emaljen er ætset væk.

Vegetarer særligt udsatte

Men tandlægerne opfordrer altså nu også danskerne til at tænke sig lidt bedre om, inden de sætter tænderne i æblet eller pæren.

Og det er særligt de lidt ældre og vegetarerne, der i stigende grad får problemer med syreskader, lyder det fra Ulla Pallesen.

- Vegetarer kan have store problemer med syreskader. De lever super sundt og træner hårdt. Men de har ofte en tendens til syreskader, og det kommer som et kæmpe chok for dem, fordi de opfatter sig som meget sunde. Men at være vegetar kan giver flere syreskader, siger hun.

For et par år siden viste en undersøgelse fra FDB, at 160.000 danskere opfatter sig som vegetarer.

Spis frugten på én gang

Et godt råd mod syreskader er at spise den daglige frugt på én gang. Desuden er det en god idé at skylle efter med vand eller mælk efter frugtindtag, så tænderne bliver renset for syren.

Ulla Pallesen understreger, at advarslen ikke skal få danskerne til at droppe frugten. Vi skal blot tænke os lidt mere om.

Danskernes forbrug af frugt steg fra 1998 til 2008 med 65 procent.

Facebook
Twitter