Tandlæger farvekoder patienter: Er du rød, gul eller grøn?

Der er ingen grund til at gå til tandlæge mere end højst nødvendigt, derfor indfører tandlægerne et nyt kontrolsystem, meddeler Sundhedsstyrelsen.

En ny kontrolordning betyder, at 'grønne patienter' fremover kun behøver at betale én tandlægeregning om året, mens 'røde patienter' får et større tilskud. (Foto: Winnie Brodam)

Når du fra næste uge sætter dig i tandlægestolen, bliver du samtidig kategoriseret af tandlægen.

Afhængig af hvor sunde dine tænder og tandkød er, havner du i en rød, gul eller grøn gruppe. Det har Sundhedsstyrelsen besluttet.

Grøn betyder, at man kun behøver at komme til kontrol én gang om året eller blot hvert andet år, og derfor kun får tilskud til ét kontrolbesøg og én tandrensning hos tandlægen om året.

Er man rød, er der derimod op til tandlægen at vurdere, hvor ofte man skal komme til kontrol, og så får man tilskud til alle de besøg, som tandlægen finder nødvendige.

'Røde patienter' får større tilskud

- Befolkningen skal ikke gå hyppigere til tandlæge end nødvendigt er, og derfor er det fremover tandlægen, der skal vurdere, hvor hyppigt man skal komme til tandlæge, siger socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Den nye ordning betyder, at 'grønne patienter' fremover kun behøver at betale én tandlægeregning om året, mens 'røde patienter' får et større tilskud.

- Det offentlige betaler allerede et ganske stort tilskud til tandlægepatienter, og vi er ikke interesseret i at bruge skattekronerne på noget, der ikke er nødvendigt, vi vil hellere bruge flere penge på, at dem, der virkelig har dårlige tænder, kan komme til tandlægen, siger Flemming Møller Mortensen.

Tandlægeforening jubler

Kontrolsystemet vækker begejstring hos tandlægeforeningen, der mener, at det var på tide at ændre en ellers forældet ordning:

- Vi er faktisk det første land i verden, der indfører noget så systematisk som det her, og det synes jeg er helt fantastisk, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen.

Tidligere indkaldte man alle patienter - uanset tandsundhed - til kontrol og rensning en gang hvert halve år, men fremover kan patienter med raske tænder nøjes med en enkelt årlig kontrol.

- Nu står vi 40 år senere i en situation, hvor vi er blevet meget klogere. Tandsundheden er blevet bedre, og så udvikler man simpelthen et værktøj, hvor man siger, at vi behøver ikke at give alle det samme. Nu går vi ind og laver en decideret risikovurdering, som vi kobler med, om de har aktiv sygdom, siger formanden.

Tandlægerne begynder at bruge det nye trafiklys-system fra 1 april.

FacebookTwitter