Tandlæger manglede corona-kitler: Købte en rulle malerplast og er nu selvforsynende

Andre tandlæger har fået påbud for ikke at beskytte sig godt nok.

Tandplejer Ditte Maarupgaard behandler en patient i en kittel, hun selv har lavet af plast fra en rulle afdækningsplast, der normalt bruges, når der skal males. (Foto: Bardur Thomsen)

Flere tandlæger landet over har sjusket så meget med mundbind, kitler og andre værnemidler mod Covid-19, at de har fået strakspåbud fra Arbejdstilsynet for ikke at udføre behandlingen af patienter sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

En af forklaringerne har lydt, at der under corona-krisen har været mangel på værnemidler. Blandt andet på de engangskitler, som tandlægerne ifølge retningslinjerne skal være iført under visse behandlinger.

Det oplevede tandlægerne i Helsingør Kommune også for nogle måneder siden.

- Vi stod akut og kunne ikke skaffe engangskitler. Så havde vi valget mellem at skulle aflyse alle patienter – eller tænke kreativt, fortæller overtandlæge Steen Overgaard Larsen.

De nordsjællandske tandlæger valgte det sidste og tog en tur i byggemarkedet og købte 10 ruller malerplast - den slags, man normalt bruger til at dække gulvet af med, når der skal males.

Se herunder, hvordan tandplejer Ditte Maarupgaard laver en engangskittel af et stykke malerplast:

- Jeg klipper bare et stykke plast af rullen, binder en knude i nakken og laver to huller til mine arme. Så er jeg klar. Det bliver lidt varmt, men det fungerer fint, siger tandplejer Ditte Maarupgaard.

Det er en nødløsning, men den fungerer, fortsætter hun:

- Vi var i en akut situation, hvor vi fandt på den her idé, fordi vi ikke kunne få fat i de rigtige værnemidler. Det skulle være nemt. Hvis vi skulle skifte tøj mellem hver patient, ville det være tidskrævende, og vi har heller ikke tøj nok til at kunne skifte så mange gange i løbet af en dag.

Selvom det er blevet nemmere at skaffe engangskitler, fortsætter tandlægerne i Helsingør med at lave dem selv af malerplast, fortæller overtandlæge Steen Overgaard Larsen.

Tandlægerne skal ifølge retningslinjerne være iført kitler, når de laver såkaldte aerosol-dannende behandlinger:

- Det vil sige, når vi laver noget, der sviner. Og det gør vi, når vi bruger luft, spray eller borer, så det sprøjter fra munden med spyt, forklarer Steen Overgaard Larsen.

Kan spare mange penge på at lave kitler selv

Tandlægerne optog en video af deres hjemmegjorte kittel og sendte til sundhedsmyndighederne, der ifølge Steen Overgaard Larsen gav grønt lys til løsningen.

- De har sagt, at hvis man har svært ved at skaffe kitler, så er det en god alternativ løsning, der opfylder kravet om beskyttelse af både patienter og personale, siger han.

I dag er det blevet nemmere at få fat på de "rigtige" engangskitler.

- Men det er lidt ligesom at have en regnfrakke på – det er meget varmt, siger Steen Overgaard Larsen, der derfor fortsætter med malerplast-kitlerne.

Han skyder på, at tandlægerne i Helsingør Kommune bruger mellem 100 og 200 engangskitler om dagen. Indtil videre er det løbet op i 50-70 ruller afdækningsplast. Dermed er der også en økonomisk idé i at lave kitlerne selv.

- Vi gør det ikke på grund af økonomien, men jeg vil tro, det koster os 4-5 kroner at fremstille en kittel selv. Dem, man kan købe, kan koste helt op til 60-70 kroner stykket, fordi der er så stor efterspørgsel lige nu, siger Steen Overgaard Larsen.

Strakspåbud for at genbruge engangsmasker- og kitler

Andre tandlæger rundt omkring i landet har også forsøgt at tænke kreativt med værnemidlerne, men er sluppet knap så heldigt fra det.

I alt syv tandlægeklinikker frem til 1. juni fået strakspåbud fra Arbejdstilsynet, fordi de ikke har beskyttet de ansatte effektivt nok mod risikoen for coronasmitte. Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået.

Et straksforbud fra Arbejdstilsynet fastslår, at virksomheden - her klinikejerne - straks skal tage initiativ til at rette op på arbejdsmiljøproblemet.

I den periode, de syv tandlægeklinikker har fået strakspåbud, har Arbejdstilsynet været på tilsynsbesøg hos i alt 17 tandlæger.

- Tilsynsbesøgene har i denne periode været gennemført på baggrund af alvorlige ulykker og klager eller målrettede tilsyn med henblik på forebyggelse af coronasmitte og ulykker, oplyser Arbejdstilsynet i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

På én tandlægeklinik blev engangskitler smidt til vask og hængt til tørre på stole i personalestuen. På en anden klinik bar de ansatte hjemmesyede stofkitler, der ikke beskyttede mod corona-smitte.

På en tredje klinik fik de ansatte hver udleveret to engangsmasker, som de blev instrueret i at afspritte og hænge til tørre, så de kunne genbruges.

Da Arbejdstilsynet 11 dage senere kom på besøg, var de samme engangsmasker stadig i brug. Personalet havde lavet små markeringer i maskernes elastikker for at undgå, at de forbyttede dem.

Deres brøde består i at genbruge engangsudstyr, forklarer professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.

- Værnemidler er engangsudstyr, og så skal det selvfølgelig bruges som engangsudstyr. Man kan ikke bare begynde at genbruge det ud fra procedurer, som man selv opfinder ude i tandlægeklinikkerne, siger han.

Alle syv tandklinikker, der har fået strakspåbud af Arbejdstilsynet, har efterfølgende rettet op på overtrædelserne.

Herunder kan du se nogle af de billeder, Arbejdstilsynet har taget under tilsynsbesøg på tandlægeklinikker, der ikke har fulgt corona-retningslinjerne:

  • På en af de tandlægeklinikker, Arbejdstilsynet besøgte i maj, hang engangskitler til tørre på stole i personalestuen, efter de var blevet vasket ved 60 grader for at blive genbrugt. Foto fra aktindsigt i Arbejdstilsynets strakspåbud i sagen. (Foto: Rikke Gjøl Mansø DR)
  • På en anden tandlægeklinik, som Arbejdstilsynet besøgte, bar de ansatte hjemmesyede stofkitler udover deres kliniktøj. Corona-virus kan trænge igennem stoffet via dråber. Foto fra aktindsigt i Arbejdstilsynets strakspåbud i sagen. (Foto: Rikke Gjøl Mansø DR)
  • De ansatte på en tredje tandlægeklinik udførte deres arbejde iført kortærmede T-shirts, som ikke blev skiftet i løbet af arbejdsdagen. De ansatte skiftede heller ikke mundbind mellem hver patient, som retningslinjerne ellers foreskriver. Foto fra aktindsigt i Arbejdstilsynets strakspåbud i sagen. (Foto: Rikke Gjøl Mansø DR)
1 / 3
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk