Tanna har invaliderende brok: Men hun kan først blive opereret til januar næste år

59 overlæger på Aarhus Universitetshospital har på grund af et stigende antal aflysninger af operationer skrevet et åbent brev.

Tanna Bønnelykke kan ikke selv tage strømper på.

Hun kan heller ikke bøje sig og samle noget op fra gulvet. Og hun kan kun passe sit arbejde som frisør på halv tid.

For den 37-årige kvinde har mange smerter på grund af underlivssygdommen Endometriose; en sygdom. der betyder, at hun også har udviklet brok på størrelse med en håndbold, fortæller hun.

- Det er rigtig hårdt at gå rundt med sådan et kæmpe brok. Jeg kan jo ikke ret meget i hverdagen. Førligheden er ikke, som den plejer, siger Tanna Bønnelykke, der siden oktober har haft en stomi på grund af sygdommen, der har ødelagt noget af hendes tarm.

Tanna Bønnelykkes held er, at brokken kan opereres væk, og lægerne har også stillet hende i udsigt, at hun ved en operation kan få fjernet stomien.

Men operationen er blevet aflyst.

For hun er en af de patienter, der er ramt af, at et stigende antal operationer på Aarhus Universitetshospital er blevet aflyst.

- De må ikke operere mig før den 9. januar 2020, hvor jeg har fået en ny tid. Heller ikke selv om lægerne siger, at det er umenneskeligt for mig at gå rundt sådan her, siger Tanna Bønnelykke, der egentlig havde en tid til operation i april.

Tanna Bønnelykke har brok på størrelse med en håndbold, og det giver hende mange gener i hverdagen, fortæller hun. (© dr)

- Men det er jo fordi, min sygdom er en godartet sygdom. Havde det være kræft, var jeg selvfølgelig kommet til.

Læger går sammen i et åbent brev

I maj i år har hospitalet aflyst 461 operationer. Det svarer til 6,4 procent af alle operationer.

Det er dobbelt så mange operationer som for et år siden, hvor lægerne til sammenligning aflyste 3,1 procent af operationerne - altså 211 operationer.

- Vi kan ikke få lov at operere vores patienter. Kun hvis patienter bliver så akut dårlige, eller er en del af kræftpakken. Og problemet bliver kun værre, siger overlæge Charlotte Buchard, der er Tanna Bønnelykkes læge.

Hun udfører højtspecialiserede operationer på mave- tarmkirurgisk afdeling, som kun bliver foretaget på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg har opereret i sidste uge, og det var nogle, der var så dårlige, at vi gik tiggergang, om de kunne blive opereret, siger hun.

Derfor er hun sammen med 58 andre læger fra otte af hospitalets ni kirurgiske afdelinger gået sammen og skrevet under på et åbent brev til Regionsrådet, regionsrådsformanden og koncerndirektør i Region Midtjylland.

- Vi har valgt at underskrive, fordi situationen er så uholdbar. Vi kan ikke være bekendt at behandle vores patienter, som vi gør nu. Grænsen er nået, siger Charlotte Buchard.

'Ny organisering er skyld i problemerne'

Ifølge lægerne skyldes stigningen i antallet af aflyste operationer den nye centrale organisering, der er på det nye supersygehus i Skejby. Den trådte i kraft i løbet af sommeren sidste år.

Den betyder, at det nu er en central enhed på hospitalet, der planlægger operationer på de forskellige afdelinger. Før var det afdelingerne selv, lyder det i brevet. Og nu er det ikke altid, at kirurgerne får en begrundelse for, hvorfor operationen er aflyst, forklarer Per Hostrup, der er overlæge og kirurg på hjertekirurgisk afdeling.

- De aflyser en operation, uden at jeg ved hvorfor. Og det er en langt, langt sværere situation at skulle forklare en patient, at der er sket noget, som jeg ikke forstår, siger han.

Uddrag fra det åbne brev:

  • "Vi har set os nødsaget til at skrive dette på baggrund af en dyb bekymring for vore patienter og de kirurgiske funktioner på AUH."

  • "Denne nedlukning af operationslejer gør, at ventetiderne nu er øget kraftigt for både kræftpatienter og patienter med godartede sygdomme, hvor højt specialiseret behandling er nødvendig."

  • "Efterhånden kan behandling af patienter fra hospitalets almene optageområde ikke imødekommes, medmindre det drejer sig om akut kirurgi."

  • "Det er vores pligt som læger, at gøre opmærksom på disse forhold. Vi er vore patienters talerør."

'Det har allerhøjeste prioritet'

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) modtog brevet mandag eftermiddag, og han tager det meget alvorligt, siger han.

- Det er klart, at jeg selvfølgelig har stor interesse i, at den her afdeling kommer til at fungere, og det er øjensynligt ikke sket efter udflytningen til det nye universitetshospital i Skejby, siger han og henviser til den afdeling, der planlægger operationerne.

- Derfor har det allerhøjeste prioritet, at afdelingen kommer til at fungere, og det har jeg selvfølgelig en forventning om, at hospitalsledelsen tager hånd om.

Men det er jo nogle voldsomme stigninger, der er i ventetiderne, og det er vel i sidste ende dit ansvar?

- Det er klart, at driften af sygehusvæsenet jo til syvende og sidst er regionsrådets ansvar, og derfor skal vi også sørge for, at problemerne i forhold til organisering og ledelse og andet, der bliver peget på i brevet her, bliver taget alvorligt, siger regionsrådsformanden.

'Selv om jeg ikke har kræft, har jeg brug for hjælp'

For Tanna Bønnelykke er ventetiden på operationen, som nu ligger i januar næste år, svær. Både på grund af smerter, men også fordi chancen for at komme af med stomien ifølge hende bliver mindre, jo længere tid der går.

- Det er jo invaliderende at have det sådan her, og det er heller ikke særligt sjovt at have stomi, når man er 37. De havde også lovet mig, at den var væk inden sommer, siger hun.

Tanna Bønnelykke kan først blive opereret for sin brok til januar, fordi afdelingen pt ikke har tider til ikke-akutte patienter før. (© dr)

Tanna Bønnelykke håber derfor, at lægernes brev kommer til at gøre en forskel.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at kræftpatienter skal til først.

- Men jeg håber, at man får øjnene op for, at selv om man er patient med en godartet sygdom, så kan man godt have mange gener. Og man kan godt have det svært og trænge til hjælp, siger hun.

Besparelser forude

Lægerne har skrevet det åbne brev i en periode, hvor hospitalsledelsen i forvejen har været i modvind på grund af kommende besparelser.

Klokken 16 i dag danner ansatte en menneskekæde rundt om hospitalet for at vise deres bekymring over de kommende besparelser.

Men. ifølge overlægerne bag det åbne brev, har deres budskab ikke noget med de besparelser at gøre.

Antal aflyste operationer toppede i december, fordi hospitalet alene på en uge måtte aflyse 250 operationer, da der manglede sterile instrumenter til operationerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk