Tavshed om bivirkninger efter skønhedsoperation

Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at flere plastikkirurger og sygehuse indberetter episoder, hvor kvinder har fået bivirkninger efter skønhedsoperationer.

DR1 programmet Testen har talt med tre kvinder, der har fået store smerter efter at have fået sprøjtet plastik-gele ind i huden. (Foto: DR © DR)

Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at flere plastikkirurger og sygehuse indberetter om de kvinder, der har fået bivirkninger efter skønhedsoperationer.

Opfordringen kommer, efter at DR1-programmet Testen har talt med flere kvinder, der har fået ansigtet ødelagt efter at have fået sprøjtet plasticgele ind i huden.

- Der er ingen tvivl om, at vi langt fra får alle de indberetninger, som vi bør have, siger chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsen Karsten Jørgensen.

Kun fem indberetninger

Siden 1993 har styrelsen kun fået indberetninger om fem personer, der har haft bivirkninger efter brug med de forskellige fyldere, der er brugt ved de kosmestiske indgreb.

- Uden indberetninger kan vi ikke foretage en objektiv vurdering af produkternes sikkerhed. Det er bedre at indberette en gang for meget end en gang for lidt, siger han.

Opfordringen kommer, efter at DR1's dokumentarprogram Testen har snakket med flere kvinder, der har fået store smerter efter at have fået Aquamid, en såkaldt permanente fylder, sprøjtet ind i huden. Det er en gele, der efter nogle måneder går i forbindelse med vævet og bliver i kroppen resten af livet.

Dropper Aquamid

Plastikkirurger strides om årsagen til kvindernes bivirkninger. Nogle mener, at det kan være stoffer i Aquamid, der forårsager hævelser og smerter. En reaktion på et fremmedlegeme i kroppen. Andre mener, at det er bakterier, der sidder tilbage i huden efter operationen, som skaber infektionerne.

Overlæge på Rigshospitalet Jens Jørgen Elberg er ikke sikker på, hvad der er årsagen. Men han har nu droppet Aquamid.

- Jeg brugte Aquamid tilbage i 2003 eller 2004, men da der begyndte at komme rapporter om kroniske infektioner, som var svære at behandle, så stoppede vi med at bruge det, siger han til DR Nyheder.

Afviser kritik

Aquamid produceres af firmaet Contura, og her er adm. dir. Michael Peytz uenig med dem, der advarer mod produktet.

- Helt samfattende opfatter jeg Aquamid som et meget sikkert produkt, men det forudsætter, at det bliver brugt i overensstemmelse med de anvisninger, vi giver, siger adm. dir. i Contura, Mikael Peytz.

Ifølge Contura er det kun meget få personer, i 0,1 procent tilfælde, at folk oplever bivirkninger ved produktet.

DR1 sender tirsdag aften kl. 20.30 programmet Testen

Facebook
Twitter