Taxaselskaber dropper høje priser efter kritik: Kunderne vil simpelthen ikke betale

Prisstigningerne har betydet færre kunder i julen, siger taxaselskaber.

Det vakte stor utilfredshed blandt taxakunder, at flere selskaber op til jul og nytår lavede prisstigninger på både starttakst og på kilometerprisen for køreturen.

Særligt prisstigningen hos selskabet Taxi 4x27 blev ikke vel modtaget, idet man valgte at køre med en starttakst for at praje en taxa på 135 kroner mod tre kroner førhen.

Kunderne valgte at straffe selskaberne ved at køre mindre i taxa i julen. Det får nu flere selskaber til at droppe de højere priser.

4x27 har valgt at skrue ned for priserne igen i forbindelse med nytåret, oplyser direktør Thomas RB Petersen i et opslag på Facebook.

- Vi må konstatere, at kunderne simpelthen ikke vil betale de priser, vi er gået ud med for juledagene og nytåret.

- Vi vil hellere fylde bilerne op, end at de holder stille, siger direktøren.

Som en charmeoffensiv får kunderne 50 procent rabat på ture i København den 31. december og 1. januar, dog er tilbudspriserne stadig dyrere end hverdagskørsel med selskabet.

Den 2. januar koster en taxatur igen tre kroner i startgebyr for en gadetur, som var prisen før den markante juleprisstigning.

'Folk er sure over priserne'

Også selskabet Taxa 4x35, som kører i København og omegn, ændrer priserne efter kritik fra kunderne. Taksterne tiltænkt nytåret bliver droppet, oplyser selskabets bestyrelsesformand, Palle Christensen, til DR Nyheder.

- Vi fjerner jule- og nytårspriserne og kører til vores normale helligdags- og weekendpriser. Der har været en massiv reaktion fra kunderne på de priser, vi har sat, og der har vi ramt forkert. Vi har fået sat priserne højere op, end hvad folk er villige til at betale, siger Palle Christensen.

Årsagen til prisstigningen i julen var en måde at lokke flere chauffører til at arbejde i de travle juledage.

- Men folk er sure over priserne og mistede julestemningen.

- Når nogle kunder, der ellers ville tage en taxa, fravælger det, må vi erkende, at vi har fået skruet priserne for højt op, siger Palle Christensen.

Selskabet kører til nytår med almindelig weekend- og helligdagstaks, hvor starttaksten er 50 og 70 kroner (stor vogn).

Derfor kan priserne hæves

  • Det er liberaliseringen af taxaloven, som gør det muligt for taxaselskaberne at skrue på priserne helt op til loftet på 135 kroner for en starttakst.

  • Førhen blev maksimalpriserne for taxikørsel bestemt kommunalt, men med den nye lov overtager Trafikstyrrelsen administrationen for kommunerne.

  • Dog er der en indkøringsfase på tre år, og derfor er det ikke alle selskaber eller alle vogne hos selskaberne, som hævede priserne denne jul.