Taxaselskaber hæver prisen til jul og nytår: Starttakst på 135 kr.

Det bliver med ny taxalov tilladt at skrue prisen i vejret, og det benytter flere selskaber sig af.

Det kan blive en dyr fornøjelse at køre taxa i julen. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Sætter du dig ind i en taxa efter julemiddagen eller nytårsfesten, skal du betale mere i år.

Den nye taxalov har gjort det muligt for en række taxaselskaber at hæve priserne på dagene 24. til 26. december samt 31. december og 1. januar.

Du skal eksempelvis betale 135 kroner for bare at sætte dig ind i en af Taxi 4x27's vogne i København på de dage. Herefter vil det koste 25,5 kroner per kilometer og 11,25 kroner per minut.

Til sammenligning koster det normalt blot tre kroner at sætte sig ind, og derefter 17 kroner per kilometer på helligdage hos selskabet.

Men det er helt naturligt, at priserne stiger netop de dage, fortæller direktør i 4x27 Thomas Petersen til Ekstra Bladet.

- Jeg kan ikke se, at taxaer ikke må hæve priserne ligesom hoteller hæver priserne, og ligesom der sjældent er tilbud på champagne nytårsaften.

Priser stiger på grund af efterspørgsel

Taxaloven har betydet, at der specielt i københavnsområdet er kommet flere taxaer i gaden, så kunderne ikke skal vente for længe på en vogn. Men det har også betydet færre ture for den enkelte chauffør.

- Hvis ikke vi gør det, skal vore chauffører gå ned i løn, siger Thomas Petersen.

Også selskaberne 4x35 og Dantaxa 4x48 hæver priserne.

Hos 4x35 løfter selskabet minut- og kilometerpriserne til de samme som 4x27, men her starter turen på 85 kroner.

Og det, mener 4x35 selv, er helt på sin plads, da juledagene og nytårsdagene betyder, at rigtig mange har brug for at blive kørt til og fra fest.

- Der er en stor efterspørgsel på taxaer de dage og grunden til, vi sætter priserne op, er for at sikre, vi har biler nok på gaden, siger bestyrelsesformand i 4x35, Palle Christensen.

Forskelligt fra vogn til vogn

Før den nye lov blev maksimalpriserne for taxikørsel bestemt kommunalt, men med den nye lov overtager Trafikstyrrelsen administrationen for kommunerne. Derfor er prisloftet nu på 135 kroner på de omtalte dage.

Men der er en overgangsfase på tre år til at indfase loven, og derfor er det for eksempel ikke alle taxaer hos Dantaxi, som kører under den nye lov.

Fra 24. december fra klokken 16 til 25. december klokken 06.00 og igen fra 31. december klokken 16 til 1. januar klokken 06.00 vil de også have hævet priserne på nogle biler.

Men i for eksempel Aarhus har de kun ti vogne, der kører med dyrere takster.

- De taxier, der kører med takster godkendt af Trafikstyrelsen, kan kendes på det 8-cifrede tilladelsesnummer på siden af vognen, mens de vogne, der kører efter det kommunale takstregulativ, kører med tilladelsesnummeret på en grøn metalplade bag på vognen.

Dropper prisstigning i Aarhus

Hos Aarhus Taxa, der har flest vogne på de aarhusianske landeveje, har de ikke valgt at hæve priserne.

- Årsagen er, at hovedparten af vores biler fortsat kører efter den gamle ordning, så det er ikke relevant at hæve prisen, fortæller bestyrelsesformand Richard M. Motzfeldt.

Hos Taxa Syd, der blandt andet har mange vogne på Fyn, har man også hævet priserne.

Her koster det 61,00 kroner at sætte sig ind, imens det vil koste 22,47 i kilometerpris.