Taxi-formand om Uber: Det er pirat-taxikørsel og intet andet

Dansk Taxi Råd vil stritte imod det nye taxi-koncept, og rådet har allerede politianmeldt selskabet.

Det USA-baserede taxikoncept Uber åbner for bestillinger i København. (Foto: © KAI PFAFFENBACH, Scanpix)

Der er dømt krig på de københavnske veje.

I dag, onsdag, åbner taxikonceptet Uber i København. Men stort set inden de første ture er kørt, er Dansk Taxi Råd klar til at stikke en kæp i hjulet for det nye tiltag.

- Vi vil gøre alt for at stritte imod ved at politianmelde dem og få andre myndigheder til at tage have fat i dem. Det er at sammenligne med pirat-taxikørsel og intet andet, lyder det fra formanden for Dansk Taxi Råd, John Lindbom.

Flere ordninger på hylden

Tjenesten tilbyder blandt andet samkørselsordningen Uber Pop, hvor private bilejere stiller sig til rådighed for andre.

Via en app formidles kontakten, og selskabet forventer, at transporten kan blive omkring 35 procent billigere end en konventionel taxitur

Ud over samkørselsordningen Uber Pop tilbyder det amerikanske-baserede taxikoncept også Uber Black, som er et luksusprodukt, hvor kunder kan bestille en lækker bil, som kan transportere dem fra a til b cirka 20 procent dyrere end en traditionel taxitur.

Ikke bare en konkurrent

Uanset om det drejer sig om det ene eller andet produkt, holder taxi-rådet fast i, at der er tale om kørsel i strid med loven.

- Hvis man vil drive taxi-virksomhed i Danmark, skal man søge myndighederne om tilladelse til at drive et bestillingskontor. Hvis de gør det og får tilladelse til det, er det jo bare en konkurrent, som alle andre, og det kan vi ikke gøre noget ved.

- Men som det ser ud nu, vil de drive ulovlig persontransport, og derfor vil vi stritte imod, og så må vi se, hvad myndighederne vil gøre ved det, siger John Lindbom.

Uber afviser

Ubers direktør for aktiviteterne i Storbritannien, Irland og Norden, Jo Bertram, afviser, at virksomheden gør noget ulovligt.

- Vi er ikke et taxiselskab. Vi er et teknologiselskab som via en unik smartphoneapp skaber forbindelse mellem bilejere og personer med et transportbehov, siger Jo Bertram til Børsen.

Uber Pop er i første omgang en forsøgsordning på seks måneder, hvor kun forhåndsgodkendte chauffører er tilmeldt ordningen. Taxi-konceptet har blandt andet gjort sit indtog i London og Berlin, hvor taxi-selskaberne reagerede med vrede og foragt.

I Berlin blev Uber først forbudt, men efter få dage blev forbuddet trukket tilbage.