Tech-analytiker om fravalget af Huawei: Sikkerhed og tryghed koster mere

Ericsson er dyrere og langsommere, men resultatet af 5G netværket er det samme, lyder det.

TDC har valgt svenske Ericsson som leverandør til landsdækkende 5G-netværk. Der har tidligere været tale om kinesiske Huawei, som nu er droppet. De har ellers i mere end fem år opbygget og drevet 4G-netværket for TDC. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Teleselskabet TDC har valgt at udrulle sit 5G-netværk i samarbejde med svenskbaserede Ericsson.

Dermed bliver kinesiske Huawei valgt fra, som ellers er TDC's nuværende hovedleverandør af mobilnetværk.

Det kan betyde, at prisen bliver højere, og at det kommer til at tage længere tid, før Danmark får et færdigt 5G netværk, men slutresultatet bliver det samme.

Sådan lyder vurderingen fra DR's tech-analytiker Carsten Nielsen.

- Når først det er rullet ud, så er det ikke så vigtigt for danskerne, om der står Huawei eller Ericsson på udstyret, siger han og understreger, at der ikke er noget, der indikerer en kvalitetsforskel på de to leverandører.

Huawei foran på forskning

Kinesiske Huawei er en stor spiller på markedet og rigtig store på forskning. De er derfor også længere fremme med udviklingen af 5G end svenske Ericsson.

- Men Erisson er en 140 år gammel virksomhed med masser af erfaring, siger Carsten Jensen og tilføjer, at de allerede har leveret en del af det danske 2G og 3G netværk. Så der er ingen grund til at bekymre sig om kvalitet.

Beslutningen om fremtidens mobilnetværk i Danmark kommer efter omfattende offentlig debat om sikkerhedsrisikoen ved at lade et kinesisk selskab stå for kritisk infrastruktur herhjemme.

Både Australien, USA og New Zealand har valgt at opgive samarbejdet med det kinesiske selskab af frygt for blandt andet spionage.

Men fravalget af Huawei fra flere vestlige lande betyder, at Ericsson får travlt og derfor formentlig ikke vil kunne levere et færdigt 5G netværk i det tempo som Huawei - og som de danske politikere har ambitioner om.

- Spørgsmålet er, om Ericsson kan magte den store globale efterspørgsel, siger Carsten Nielsen.

Der skal udrulles 5G i hele verden. Og der findes kun få leverandører på markedet blandt andre kinesiske Huawei, svenske Ericsson og finske Nokia.

- Ericsson havde nok ikke regnet med at få opgaven. Så nu skal de til at opruste.

- De skal have folk og producere udstyr. Det er ikke nogen lille triviel opgave, siger Carsten Nielsen.

Sikkerhed koster mere

Ifølge tech-analytikeren mener kritikere, at Huawei kan levere hurtigere og billigere, fordi de er støttet af den kinesiske stat.

- Derfor er de også ekstra begunstiget. Det sker ikke med Ericsson, det er en anden grund til, at prisen nok er højere, siger Carsten Nielsen.

- Men det er vel også fair nok at betale en højere pris for tryghed og måske endda landets sikkerhed.

Men valget af Ericsson betyder ikke, at alt samarbejde med Huawei ophører. Huawei har siden 2013 opbygget og drevet 4G-netværket for TDC i Danmark og skal fortsat varetage en række opgaver for teleselskabet.

Det nye 5G-netværk kommer blandt andet til at give mobile datahastigheder, der er op til 100 gange hurtigere end 4G-netværket.