Tech-korrespondent: Huawei bliver svær at slippe af med i Danmark

Kinesisk telegigant bliver brugt i alle dele af det danske telenet.

Huawei er over hele verden, men en række vestlige lande har en udpræget mistillid til det kinesiske selskab. (Foto: © Ole Spata, Scanpix)

Mistanke om spionage, anholdelser og forbud mod at operere i flere lande.

Det kunne være omtalen af en fordækt efterretningstjeneste, men handler i virkeligheden om det kinesiske selskab Huawei, der er en verdensomspændende virksomhed og en af verdens største producenter af smartphones og telekommunikationsudstyr.

Også herhjemme er tilliden til at overse, og i dag var forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om det kinesiske selskabs fremtidige rolle i dansk infrastruktur.

Ikke mindst med tanke på, at Huawei samarbejder tæt med TDC om det nuværende 4G-netværk og det fremtidige 5G-netværk.

DR's tech-korrespondent Carsten Nielsen svarer her på spørgsmål om Huaweis rolle i Danmark, de mange anklager, og hvad der kan gøres.

Hvor stor indflydelse har Huawei i dag på 4G-netværket?

REUTERS/Heinz-Peter Bader (Foto: © Heinz-Peter Bader, Scanpix)

Nyhedsmagasinet Ingeniøren har lavet en kortlægning af, hvor meget Huawei fylder i dag. Konklusionen er, at Huawei bliver brugt i alle dele af de danske telenet. Det betyder også, at alle operatørerne i et eller andet omfang har grej fra Huawei.

Hvad med det kommende 5G-netværk?

Der er lagt op til, at de fortsat vil spille en stor rolle – præcis som de gør på de eksisterende net.

Dét, der især skaber bekymring nu, er, at 5G-nettet bliver endnu vigtigere for samfundskritiske funktioner, og at virksomheder med skumle hensigter derfor vil kunne ramme os hårdere, hvis de sidder med magten over 5G-nettet.

Hvad er det, skeptikere frygter?

Skeptikerne frygter, at Huawei kommer til at fungere som den kinesiske stats forlængede arm. REUTERS/Damir Sagolj (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)

Skeptikerne frygter, at Huawei vil misbruge rollen som storleverandør af udstyr til vores digitale infrastruktur til at aflytte alt, hvad vi bruger telenettet og internettet til. I praksis ved at være en slags forlænget efterretningsarm for den kinesiske stat, som så får let adgang til at lytte med på al den kommunikation, der passerer forbi Huaweis anlæg her i landet.

Jo mere central en rolle Huawei spiller i vores net, desto lettere vil deres adgang potentielt være til at lure på de informationer, de er med til at transportere mellem os.

Er der nogen beviser mod Huawei?

Indtil videre er det blevet ved mistanken om spionage, og Huawei-ledelsen har flere gange bedyret, at man er et selskab, man kan stole på. REUTERS/David Ryder/File Photo (Foto: © DAVID RYDER, Scanpix)

Huawei afviser selv alle anklager, og der er indtil videre ikke fundet beviser på, at de udnytter deres udstyr til spionage. Det handler foreløbig mere om, hvorvidt der er en risiko for, at de kan gøre det, og om vi kan leve med, at den risiko findes i forhold til et kinesisk selskab.

Efterretningstjenester i flere lande er begyndt at tale mere alvorligt om den mulige trussel for overvågning via Huawei. De fortæller os givetvis ikke alt, hvad de ved. Men hvis de får mere sikker dokumentation for, at risikoen er reel, vil de formentlig skærpe retorikken yderligere og ikke blot udtrykke det sædvanlige ”vi holder øje og er på vagt”.

Imod taler også at skulle det blive bevist, at Huawei medvirker til spionage, ville det trække tæppet væk under selskabet og ødelægge forretningen.

USA, Storbritannien og New Zealand begrænser Huawei - hvorfor skulle Danmark ikke følge trop?

Donald Trump er en af de ledere, der har sat begrænsning på Huaweis adgang til tele-infrastruktur. Han har underskrevet en lov, der blokerer for, at Huawei kan sælge teknologi til amerikansk infrastruktur. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo (Foto: © Yuri Gripas, Scanpix)

Der skal være en grund, og den må gerne være bedre, end at vi ikke er trygge ved noget, der kommer fra Kina.

De er her allerede, og de har vundet opgaver i udbud i direkte konkurrence mod selskaber fra eksempelvis USA og Europa, fordi Huawei kom med den bedste løsning til den bedste pris. Så kineserne vil argumentere for, at det blot er en dårlig undskyldning for at lave en handelshindring, der tilgodeser hjemlige vestlige leverandører.

Er det overhovedet muligt sparke Huawei på porten nu?

Foto: Colourbox (Foto: © MKNOFLER, MKNOFLER)

Det havde i hvert fald været lettere, hvis diskussionen var blevet taget for fem år siden, hvor diskussionen også var oppe at vende med afsæt i Huawei.

TDC arbejder tæt sammen med Huawei, men alle danske mobiloperatører bruger i forskelligt omfang udstyr fra dem. Der er alternativer, men hvis de var lige så gode, var de nok blevet valgt i første omgang.