Teenagere på landet forsvinder

Hver sjette teenager i yderkommuner er forsvundet siden 2008. Det betyder længere mellem venner og færre muligheder i fritiden for dem, der er tilbage.

Da Mira Bech Venø var yngre, var der mere liv på Samsø. Men siden 2008 er en ud af tre unge i alderen 13-16 år forsvundet fra øen.

Mange egne af Danmark har i dag færre unge. I yderområderne er hver sjette teenager væk i forhold til 2008, og i landkommunerne drejer det sig om hver tiende, viser tal fra Danmarks Statistik, som DR har analyseret.

Mira går i dag i 9. klasse og kan godt mærke, at der ikke er så mange teenagere på Samsø som tidligere.

- Det er sørgeligt. Der er ikke så mange forskellige, man kan være sammen med, og klasserne er små, siger hun og fortæller, at hun godt kan lide at hænge ud med de samme kammerater. Men det kan være svært at møde nye venner.

- Der er ikke så store muligheder.

Ingen muligheder for pigefodbold

Når der er færre unge, går det også ud over fritidsinteresserne, fortæller Mira Bech Venø.

- Jeg ville gerne spille fodbold, men der er ikke et pigehold, så det kan jeg ikke.

Andre fritidstilbud er også lukket på Samsø, fordi de har haft for lille tilslutning.

Mira Bech Venø bor på Samsø. Der er færre teenagere på øen, end da hun blev født. (Foto: © Mira Bech Venø)

Det rammer både muligheder i fritiden, og skoler risikerer at lukke, når antallet af unge daler, forklarer Egon Noe, som er professor og centerleder på Center for Landdistriksforskning under Syddansk Universitet.

Er der først få børn og unge i et område, bliver det også sværere at tiltrække nye familier.

- Børnefamilier søger i høj grad mod områder, hvor der er andre børn og ikke for langt til alting. Det betyder meget for et område og for huspriser, om der er en skole eller ikke en skole, siger professoren.

En anden forklaring er, at de veluddannede kvinder søger væk fra yderområderne. Det betyder, at der er et underskud af kvinder i forhold til mænd i nogle egne, fortæller Egon Noe.

- Det er sværere at finde en partner, og det har konsekvenser for børnetallet, siger professoren.

Samarbejde giver bedre fritidstilbud

Landsbyer må arbejde sammen, når der er færre unge, så der stadigvæk er gode fritidsaktiviteter, råder Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Hvis tre landsbyer ikke har børn nok til at skabe et fodbold- eller håndboldhold, er det ærgerligt, hvis tilbuddet lukker alle steder.

- Man må tænke på tværs af landsbyer og lave fælleshold. Man kan med fordel tænke i klynge-landsbyer, råder han.

Sociale medier er en redningsplanke

Det er en udfordring, hvis der er meget få unge i et område og langt mellem vennerne, siger Steffen Damsgaard. Omvendt betyder sociale medier, at de unge lettere føler sig i et fællesskab, siger han.

- Man kan godt sidde i sit værelse og være kontakt med ti venner.

Det er Mira Bech Venø fra Samsø enig i. Hver dag bruger hun sociale medier og er også i kontakt med de venner, som er flyttet fra Samsø for at gå på en ungdomsuddannelse.

Der er dog også mange fordele ved at bo på landet. Det er trygt. Der er fællesskab på tværs af alder. Naturen er tæt på, og i fritiden kan man for eksempel køre med crosser, rode med en gammel traktor, ride og gøre mange ting, byboer ikke kan, understreger Steffen Damsgaard.

Samtidig er der et stærkt sammenhold, fortæller Mira Bech Venø.

- Alle kender alle. Det er rart og trygt.