Teknologi-ekspert: Selvkørende minibusser overtager efter Uber

Uber er kun starten på en gennemgribende digitalisering af taxakørselstjenester, siger ekspert.

Fremtiden er førerløs, og Ubers afsked med Danmark åbner for nye teknologier på danske veje, mener Rolf Ask Clausen fra Instituttet fra Fremtidsforskning. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

I dag transporterer Uber-biler danskerne for sidste gang.

I slutningen af marts meddelte kørselstjenesten Uber, at de lukker i Danmark som følge af den kommende taxalov. Så fra i morgen er det ikke længere muligt at købe en tur via selskabets app.

Men Uber-appens teknologi er kommet for at blive, siger Rolf Ask Clausen. Han er teknologisk talsmand for Ingeniørforeningen, IDA, og beskæftiger sig med fremtidens teknologi.

Den gennemsigtighed, som Uber-appen præsenterede, vil kunden ikke undvære, siger Rolf Ask Clausen. Den gør det muligt at se, hvordan andre kunder har bedømt chaufføren, hvor i området Uber-liftet er placeret, hvornår bilen ankommer til kunden, og hvad prisen på turen bliver.

- Uber har brudt isen i forhold til det teknologiske. Den konventionelle taxabranche har et stykke vej endnu for at komme op på det niveau. Men taxabranchen bliver uden tvivl meget mere digitaliseret, forudser Rolf Ask Clausen.

Førerløs fremtid

Det er uundgåeligt at tale om fremtidens teknologier uden at nævne den kunstige intelligens, som blandt andet vil medføre selvkørende biler.

Taxabiler, som vi kender dem fra gadebilledet, vil få helt nye og måske hårdere konkurrenter end Uber inden for den nærmeste fremtid, siger Rolf Ask Clausen.

- Vi kommer til at se helt andre transportformer. Blandt andet nogle selvkørende minibusagtige-tingester, siger han.

Minibusserne kører ikke efter en fast rute, men vil kunne bestilles til at køre forbi kundens adresse via en app med nogenlunde samme teknologi, som den Uber allerede har præsenteret.

- Det er et meget nærliggende scenarium. Minibussen er selvkørende, kan have flere kunder med og er derfor billigere, siger Rolf Ask Clausen.

Olli, den selvkørende minibus

Vesthimmerlands Kommune har allerede planer om at sende de første førerløse minibusser på vejene i det nordjyske.

Teknologien skal være målrettet social- og sundhedspersonale, støttepædagoger og andre kommunalt ansatte, der skal undgå at bruge arbejdstid bag rattet.

Borgmester Knud Kristensen (K) forklarede i efteråret til Information, at arbejdstiden vil blive brugt bedre, når minibussen kan fragte ansatte fra a til b, mens de får tid til at journalisere og notere deres arbejde på vejen.

Minibussen, der hedder Olli, er en delvist 3D-printet elbil med plads til 12 personer.

Olli kan modtage talekommandoer, for eksempel "stop lige ved tankstationen", og med et klik på smartphonen kan man bede om at blive hentet foran hoveddøren. Olli planlægger selv ruten og finder vej.

https://twitter.com/nordjyskedk/status/758191808732139520

Facebook
Twitter