Telefonbogen er spild af papir

Tonsvis af papir går til produktion af telefonbøger, med numre og navne, der let findes på internettet. Nu må der gøres noget for at undgå miljøsvineriet, skriver Jydske Vestkysten.

Vi kan lige så godt taste os til telefonnumre. Men selvom fire ud af fem danskere nu er på internettet, husstandsomdeles der stadig tonsvis af forurenende telefonbøger hvert år. (Foto: woodsy © Stock exchange)

Der udkommer hvert år ti millioner telefonbøger med de samme oplysninger, man kan finde på internettet. Og det resulterer i at mange smider bøgerne direkte ud i affaldscontaineren.

Nye bøger bliver smidt ud

I Esbjerg er 72-årige Knud Erik Kristensen vred over, at han ikke kan få lov til at slippe for de overflødige bøger:

- De ligger og flyder til ingen verdens nytte i opgangene. Mange smider dem direkte i containeren, og sidste år kørte viceværten rundt med trillebør og samlede dem ind, siger han til Jydske Vestkysten.

CO2-udslip

Og det er både spild af papir og synd for miljøet, når telefonbogsproduktionen er med til at slippe tonsvis af klima-ødelæggende CO2-gasser ud i atmosfæren.

Ifølge professor i miljøregnskab Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet, koster produktionen af papir mellem et og tre ton CO2 per ton papir, når man medregner miljøgevinsten ved genindvinding og forbrænding.

Det giver alt i alt et CO2-udslip på op mod 18.000 ton om året for bøgerne.

Naturfredningsforening: Stop det nu

- Alle må presse på for at være med til at få det stoppet, siger Allan Andersen fra Danmarks Naturfredningsforening, der har holdt møder med flere telefonbogsproducenter for at få dem til at spørge til husstandenes behov, inden de omdeler.

De Gule Sider udkommer igen

Et firma som De Gule Sider ser dog ikke nogen grund til at give folk ret til selv at vælge telefonbogen til eller fra:

- Vi får ikke mange henvendelser om det, siger Dorthe Rømer til Jydske Vestkysten.