Telefonsamtaler skal hjælpe syge til færre indlæggelser

15.000 patienter bliver over de kommende år tilbudt en særlig støtte – i form af en sygeplejerske, der kan rådgive dem over telefonen til at håndtere deres sygdom bedre.

Svend Møller Jensen på 77 år taler jævnligt med sin kontaktsygeplejerske. Han er en del af et større projekt, hvor meget syge danskere får en fast tilknyttet sygeplejerske. (© dr)

77-årige Svend Møller Jensen er alvorligt syg.

Han lider både af lungesygdommen kol, galdesten og hjerteflimmer. Og så har han en livstruende udposning på hovedpulsåren.

Hvis sådan en springer, er der risiko for, at man ikke overlever. Derfor er det særligt den, der har bekymret Svend Møller Jensen.

- Jeg følte mig meget utryg. Og bange også. Bange, når der kom smerter. Så tænkte jeg "Åh, hvad er nu det", fortæller Svend Møller Jensen.

Når han har haft smerter, har han derfor flere gange ringet 112 - og er blevet indlagt akut.

- Jeg troede sgu da, at den var bristet, og at jeg skulle dø.

Sygeplejersker skal hjælpe patienter som Svend

Ifølge Danske Regioner står en procent af befolkningen for cirka 30 procent af de samlede sundhedsudgifter - med mange akutte kontakter til sundhedsvæsenet, mange indlæggelser og genindlæggelser.

Men nu skal et nyt projekt, som hedder Aktiv Patientstøtte, give patienterne bedre livskvalitet og færre indlæggelser.

I alt bliver 15.000 patienter, der ligesom Svend Møller Jensen er meget syge, tilknyttet en fast sygeplejerske, som over telefonen kan rådgive og motivere dem til at opsøge egen læge, specialister eller lokale sundhedstilbud, inden en akut situation opstår.

- Formålet er at hjælpe borgerne, at støtte dem, der har behov for hjælp og omsorg, og at undgå at sygdomsforløb udvikler sig, så man har brug for længere indlæggelser, siger Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

- Det er med til at formindske sundhedsudgifterne. Derfor er det en rigtig god investering – både for den enkelte patient, men også for os som samfund, tilføjer hun.

20 procent færre indlæggelser

Inspirationen til projektet er hentet i Sverige, hvor deltagerne i et stort projekt både blev indlagt sjældnere og blev bedre i stand til at tage vare på deres eget helbred.

Inden Danske Regioner besluttede at rulle projektet ud i hele Danmark, har Region Sjælland afprøvet metoden i et pilotprojekt.

Her opnåede man 20 procent færre indlæggelser og et fald på 23 procent i akutte indlæggelser samt bedre livskvalitet hos patienterne.

- Hvis patienterne ikke havde fået den ekstra støtte, så havde det sandsynligvis udviklet sig til, at de havde haft behov for længerevarende indlæggelser. Nu kan de være hjemme. Og med den her ekstra støtte, hjælp og guidning, så bliver de holdt i hånd lidt ekstra – og på den vis bliver de hjulpet godt igennem deres sygdomsforløb, siger Ulla Astman.

For Svend Møller Jensens vedkommende har samtalerne med kontaktsygeplejersken gjort ham tryg igen.

Sygeplejersken kunne nemlig fortælle ham, at der er meget lille sandsynlighed for, at hans hovedpulsåre brister – det står i hans journal fra hospitalet.

- Det betød jo, at jeg kunne se helt let på tilværelsen. Det, at jeg ikke skulle gå og tænke på, om den brister. Jeg har fået en helt anden hverdag, siger han.

Svend Møller Jensen ringede oftere til 112 eller 1813, inden han fik en fast kontaktsygeplejerske. (© dr)

Sygeplejerske: Flere patienter er blevet hjulpet

Hans kontaktsygeplejerske, Jane Bach Sørensen, der også er ledende sygeplejerske hos Aktiv Patientstøtte i Region Hovedstaden, er også glad for den nye ordning.

- For os som sygeplejersker er det en succes, hver gang vi har hjulpet en patient til at få en bedre livskvalitet eller undgå en indlæggelse, som ikke var nødvendig, siger hun.

Når hun har talt med Svend Møller Jensen og de andre patienter, aftaler de, hvornår de skal ringes ved.

- Vi skal have patienterne til at opnå en indsigt i deres egen sygdomssituation, som gør, at de i højere grad kan reagere på de symptomer, der skal reageres på i tide for at undgå en indlæggelse – og de får en indsigt i hvilke muligheder, de har for stadig at have et aktivt liv, siger hun og fortsætter:

- Nu er projektet forholdsvis nyopstartet, men jeg synes allerede, vi oplever, at patienterne har fået en refleksion over deres livssituation og over, hvordan de kan agere anderledes i forhold til deres sygdom.

- Kan nyde alderdommen mere

Projektet, der koster 205,5 millioner kroner, skal køre indtil udgangen af 2019. Herefter bliver det evalueret og besluttet, om det skal fortsætte, forklarer Ulla Astman (S), der håber at resultaterne på landsplan vil vise sig at være lige så gode som i pilotprojektet i Region Sjælland.

- Vi kan jo se, at vi får et større og større pres på sundhedsvæsnet. Der bliver flere patienter, flere kronikere, flere ældre, det presser sundhedsvæsnet, så vi er nødt til at finde ud af at gøre nogle ting på andre måder, siger hun.

Svend Møller Jensen bor i Helsingør med sin kone. På grund af sine sygdomme kommer han sjældent ud, fortæller han. (© dr)

I Helsingør håber Svend Møller Jensen også, at projektet bliver en succes for andre end ham.

- Jeg kan se nogle store perspektiver i, at mennesker har en støtteperson, så de ikke behøver blive bange for den mindste ting og ringe 112, siger han og tilføjer:

- Så kan man da nyde sin alderdom lidt mere, end man kunne dengang.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter