Teresa blev dømt for hashsalg: Nu vil forsvarere ændre hele systemet

Flere forsvarere i danmarkshistoriens største hashsag foreslår, at politi og anklagere flytter hver til sit.

I maj 2016 får christianitten Teresa Petersen Højesterets ord for, at hun er hashsælger.

Højesteret idømmer hende to et halvt års fængsel for at have solgt hash i Pusher Street på Christiania.

Sagen kører som en af flere retssager under navnet Nordlys og udspringer af danmarkshistoriens største politiaktion mod organiseret hashsalg, som blev gennemført i marts 2014.

Men i dag sidder Teresa Petersen og hendes advokat Hugo Steinmetz tilbage med en følelse af, at Teresa Petersen er blevet uretfærdigt dømt.

- Ret skal være ret. Det er fint nok, at du har solgt noget hash og bliver dømt for det, men du skal ikke dømmes for noget, du ikke har gjort, og det er hele pointen i det her, siger Teresa Petersen i DR-dokumentaren "De Perfekte Vidner", der bliver sendt onsdag aften.

Efter højesteretsdommen i hendes sag er det nemlig kommet frem, at der har været en tæt og problematisk kontakt mellem en anklager og især tre politiagenter i flere af Nordlys-sagerne.

Derfor er en anden af retssagerne i Nordlys-komplekset nu sat på pause. Derudover er én anklager sigtet for stillingsmisbrug og forsøg på at få politiagenter til at vidne falsk i retten, mens en anden anklager er sigtet for stillingsmisbrug og pligtforsømmelse.

Da en af de syv hassager i Nordlys-komplekset kørte i landsretten i efteråret 2016, kom det frem, at anklageren havde en tæt og problematisk kontakt med flere politividner. (Foto: © Martin Fält, Dr)

Forsvarer: Sagerne bør gå om

Det får forsvarer Hugo Steinmetz til at kræve, at både Teresa Petersens sag og de seks øvrige Nordlys-sager bør gå om ved byretten, hvor politiagenterne ikke må få lov at vidne.

- Hvis omfanget af skandalen er så stort, som jeg desværre frygter, så skal det hele gå om, siger han.

Årsagen er, at alle 83 personer, som blev dømt efter syv retssager i byretten, ifølge forsvarer Hugo Steinmetz kan være dømt på baggrund af "forurenede vidner" - altså politiagenter, der er blevet instrueret af en anklager.

Forsvarer Hugo Steinmetz foreslår samtidig, at anklagere og politifolk bliver skilt fysisk ad, så de ikke arbejder side om side.

- Vi skal i hvert fald have adskilt politifolkene fra Anklagemyndigheden. Det, synes jeg, er meget vigtigt, siger han.

Politi og anklagere bør skilles ad

Samme holdning har flere andre af forsvarsadvokaterne fra danmarkshistoriens største sag om hashsalg på Christiania.

- Efter min opfattelse er det store problem i virkeligheden, at vi har anklagere og politifolk, der sidder ved siden af hinanden ude på politigårdene. Vi har en anklager, der møder sine vidner, når han går ned ad gangen for at hente kaffe, eller når han skal ned i kantinen og spise frokost, siger forsvarer Kim Bagge.

- Man bliver som minimum nødt til at adskille anklagerne og politiet fra hinanden, så de sidder fysisk forskellige steder. Optimalt set burde man nok lave en organisatorisk ændring, så de simpelthen ikke er en del af den samme organisation, tilføjer han.

Samme melding kommer fra en forsvarsadvokat Jan Schneider i DR-dokumentaren "De Perfekte Vidner".

- Både betjente og anklagere er kun mennesker, og hvis man går op af nogen til daglig, får man en relation, og så sætter man en smiley ind, når man skriver en mail, og ind imellem drikker man måske også en øl efter arbejde, siger han.

- Man kan ikke forlange, at de skal være maskiner, men man kan forlange, at man har et system, der gør det muligt for dem at overholde retsplejeloven, tilføjer han.

Politiforbundet: Hysterisk forslag

Politibetjentenes fagforening, Politiforbundet, afviser forslaget om at splitte politi og Anklagemyndighed ad.

- Jeg synes, det er et fuldstændig hysterisk forslag, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.

Han mener, at samarbejdet fungerer godt i dag.

- Vi har tusindvis af sager om året, og der er et meget velfungerende og tæt samarbejde mellem politi og Anklagemyndigheden. Det samarbejde skal under alle omstændigheder fortsætte, så jeg synes, det er fuldstændig meningsløst at foreslå, at man adskiller politi og Anklagemyndighed på grund af en enkel sag, tilføjer han.

Eksempel på tæt mail-kontakt mellem politiagent og anklager, da en af Nordlys-sagerne kørte i retten. Nu er anklageren sigtet for stillingsmisbrug og forsøg på at få politiagenter til at vidne falsk i retten.

Rigsadvokaten vil lave nye retningslinjer

I mandags meldte den øverste chef for anklagerne, Rigsadvokaten, ud, at der er nye regler på vej, som skal fastlægge, hvorvidt politiagenter, som skal optræde som vidner i en straffesag, samtidig kan være efterforskere i den samme sag.

Det sker, efter at Den Uafhængige Politiklagemyndighed har færdigefterforsket sagen om instruktion af vidner i Nordlys-sagerne og endt med at sigte to anklagere.

De nye regler for brugen af politiagenter i sager, hvor de også skal vidne, kommer i løbet af de næste tre måneder.

Samtidig er Rigsadvokaten i gang med at udforme retningslinjer for, hvordan anklageres kontakt med vidner må være forud for afhøring i retten.

Og inden for få uger vil det blive afgjort, om Statsadvokaten vil rejste tiltale mod de to sigtede anklagere for at have forsøgt at at påvirke politiagenterne til at afgive falsk forklaring i retten samt at have misbrugt deres stilling.