Terrordømt dansker kæmper for Islamisk Stat

Ifølge magasinet DR2 Nu er tre af de individer, der er rejst i krig i Syrien, tidligere anholdt af PET.

Det vurderes at omkring 100 personer er rejst fra Danmark for at deltage i krigen i Syrien og Irak. (Foto: © Fra YouTube)

Af de mere end 100 Syrienskrigere, der vurderes at være rejst fra Danmark, har tre tidligere været involveret i danske terrorsager.

Det viser oplysninger, som DR2's ugentlige magasin DR2 Nu er kommet i besiddelse af.

Det er blandt andet Isaac Meyer, der tidligere er kendt som Abdul Basit Abu-Lifa, der er taget ned til terrororganisationen Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

Han blev som 17-årig idømt syv års fængsel for sin rolle i terrorsagen fra Glostrup, men blev løsladt i 2010.

I 2013 kom han igen i politiets søgelys, da han stod bag overfaldet på digteren Yahya Hassan, hvilket gav ham en fængselsdom på fem måneder.

Ifølge DR2 Nu's oplysninger udrejste han fra Danmark i september og kæmper nu for Islamisk Stat i enten Syrien eller Irak.

En strid strøm

Den svenske terrorforsker og forskningschef på Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp, er ikke overrasket over, at personer, som PET overvåger, dukker op i konfliktzoner.

- Vi har hele tiden en strid strøm af rejsende og tidligere terroristmistænkte eller dømte som engagerer sig dernede, forklarer han.

Glostrup-sagen

Magnus Ranstorp nævner som eksempel svensk-bosniske Mirsad Bektasevic, der sammen med dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur i 2005 blev anholdt for terror i Sarajevo, og dermed satte gang i hele Glostrup-sagen.

Mirsad Bektasevic blev løsladt fra svensk fængsel i 2011 og skulle blandt andet være draget til Syrien.

- Hvad han laver helt præcist, ved vi ikke rigtigt, men jeg ved, at myndighederne har et øje på ham, forklarer Magnus Ranstorp.

Terrormistænkt død i Syrien

Isaac Meyer er ikke den eneste Syrienskriger med forbindelse til danske terrorsager. Ifølge DR2 Nu's oplysninger, er to andre unge mænd, som blev anholdt af PET i 2012, også rejst til Syrien.

PET mistænkte dengang mændene for at være med til at planlægge et terrorangreb i Danmark, men sigtelsen blev siden droppet. I stedet blev de to alene dømt for ulovlig besiddelse af automatvåben.

Den ene af mændene - en dansk-tyrker - er ifølge DR2 Nu's oplysninger død i Syrien. Den anden - en dansk-egypter - er der stadig sammen med sin danske kone.

Politiet er bekendt med de tre Syrienskrigere, med forbindelse til danske terrorsager, men ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen.

DR2 Nu sendes onsdag aften klokken 20 på DR2.