Terrordømte Ahmed Samsam fik frataget 10.000 kroner fra 'Mads og Frederik'. Nu får han dem igen med renter 

Det er stadig uvist, hvem der gav pengene til den terrordømte. Ifølge DR's oplysninger var det personer tilknyttet FE.

Kriminalforsorgen oplyser i et brev til Ahmed Samsams advokat, at han nu får 10.000 kroner tilbage (Illustration: Søren Winther Nørbæk).

En historie med 10.000 kroner i hovedrollen tager nu endnu en drejning.

Sidste år fik den terrordømte Ahmed Samsam 10.000 i kontanter af to mænd, som kaldte sig selv 'Mads og Frederik'. De besøgte ham i Enner Mark Fængsel ved Horsens.

Men efter besøget tog Kriminalforgen pengene fra Ahmed Samsam.

Som indsat må du nemlig ikke have kontanter i lukkede danske fængsler.

Men nu medgiver Kriminalforsorgen over for Ahmed Samsams advokat, at den handling var ulovlig. Ahmed Samsam får derfor de 10.000 kroner tilbage.

- Derfor tilkendes din klient erstatning på 10.000 kroner, skriver Kriminalforsorgen til advokat Erbil Kaya. Samtidig får Ahmed Samsam renter af beløbet.

Ahmed Samsam afsoner en dom på seks års fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien. Han hævder selv, at han på flere af rejserne arbejdede som agent for efterretningstjenesterne.

Ifølge DR's oplysninger var han betalt af først Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på flere af turene til Syrien, men tjenesterne har aldrig hverken villet be- eller afkræfte kendskabet til Ahmed Samsam.

Ukendte mænd fik penge tilbage

Kriminalforsorgen lægger i sin afgørelse blandt andet vægt på, at pengene ikke officielt blev konfiskeret til statskassen.

I stedet vendte én af de to mænd personligt retur til fængslet og hentede pengene.

Mændene er fra danske myndigheder viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

Men det er uklart, hvem de er.

De indskrev sig kun med fornavnene 'Mads og Frederik' i fængslet, som er et af Europas sikreste. Kriminalforsorgen har ellers ingen oplysninger om, hvem de to er.

- Din klient har troet, at kontanterne var overdraget til ham i overensstemmelse med gældende regler, skriver Kriminalforsorgen i afgørelsen.

- Han gjorde personalet opmærksom på, at han havde modtaget kontanterne og forsøgte at få dem sat ind på sin konto (i fængslet, red.) via personalet.

Ahmed Samsam siger selv, at 'Mads og Frederik', som gav ham de 10.000 kroner, var fra efterretningstjenesten.

Flere kilder har over for DR bekræftet Ahmed Samsams forklaring om, at de to mænd var fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ahmed Samsams advokat har bedt om at få videoovervågningen udleveret fra den dag, men Kriminalforsorgen oplyser i et brev til ham, at den er blevet slettet.

Ahmed Samsam under en ferie. Privatfoto.

Advokat overrasket

Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya, er overrasket over forløbet.

- Jeg har aldrig hørt om, at man får penge tilbage, som man jo ikke må modtage i hånden, men skal sende via en overførsel, siger han til DR Nyheder.

- I princippet er vi ligeglade med pengene, men interesserede i de personer, der har givet Ahmed pengene. Hemmelighedskræmmeriet peger mere og mere i retning af efterretningstjenesterne. Andet vil ikke give mening.

Erbil Kaya og Ahmed Samsam har stævnet PET og FE for at få dem til at anerkende samarbejdet, og informationerne om 'Mads og Frederik' kan bruges i den sag.

Advokaten har derfor forsøgt at stille en række spørgsmål til Kriminalforsorgen i håb om at kunne identificere giverne.

Dog uden held.

- Jeg tænker og håber, at det vedvarende pres på systemet vil få – om ikke andet så af dårlig samvittighed og almindelig menneskelighed – kilderne eller andre i systemet til at stå frem og hjælpe os med at styrke vores sag endnu mere mod efterretningstjenesterne.

- Der må og skal komme en dag, hvor nogle retskafne mennesker vil stå frem og fortælle sandheden om Ahmed Samsam, så justitsmordet på Ahmed Samsam kan blive afsløret officielt én gang for alle.

Ekspert: Højst mærkværdigt forløb

Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, kalder hele forløbet omkring de 10.000 kroner for udsædvanligt.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er et højst mærkværdigt forløb og meget usædvanligt.

- Jeg kan godt forstå, at Ahmed Samsam og hans advokat vil gøre det gældende som et indicium for, at han er agent, at man kan få sådan et pengebeløb ind i fængslet, og man ovenikøbet kan beholde det fuldt lovligt.

Han mener dog ikke, at der er tale om et fældende bevis.

- Det styrker klart Samsams sag, at man har nogle indicier på, at efterretningsvæsnet er involveret. Det er ikke et fældende bevis for, at han har været agent. Men det kan være et indicium, som hans advokat kan bruge.

PET og FE har ikke ønsket at kommentere sagen om 'Mads og Frederik'.

I et svarskrift til stævningen mod PET og FE skriver Kammeradvokaten, at tjenesterne vil frifindes eller have sagen helt afvist.

Kammeradvokaten skriver også, at den spanske dom er faldet "på baggrund af en meget grundig bevisførelse".

Ahmed Samsam afsoner fortsat den spanske terrordom.

I stævningen beder Ahmed Samsam PET om at bekræfte, at han blev hvervet som kilde i 2012, fordi PET havde set dette indslag om Ahmed Samsams første tur til Syrien: