Terrordømte Said Mansour sendes ud af landet

Udviste Said Mansour, også kendt som "boghandleren fra Brønshøj", er på vej til Marokko.

Radio24Syv er med Said Mansour ombord på flyet ud af Danmark, hvor journalist Thomas Foght har taget dette billede. (Foto: Thomas Foght © Radio 24syv)

Marokkanskfødte Said Mansour, som i 2015 blev dømt til udvisning af Danmark, er fredag aften blevet sendt ud af landet med fly fra Københavns Lufthavn til Casablanca i Marokko. Det fortæller Radio24Syv.

Journalist på Radio24Syv Thomas Foght er med på flyet, hvor han har taget et billede af Said Mansour og lagt det op på Twitter.

Journalisten skriver desuden på det sociale medie, at det medrejsende politi ikke vil lade ham tale med Said Mansour. Den udviste har i stedet givet ham en seddel med beskeden:

- Danmark har ikke noget at gøre med demokrati.

Advokat er bekymret for Mansours skæbne i Marokko

Said Mansours forsvarsadvokat Eigil Strand bekræfter fredag aften over for DR Nyheder, at Said Mansour er på vej til Marokko.

- Jeg kan nu bekræfte, at Said Mansour er udsendt af Danmark. Jeg fik en orienteringsmail fra politiet cirka klokken 18.47 her til aften.

Forsvarsadvokaten er ikke blevet informeret om, hvorvidt der er blevet indgået en aftale mellem Danmark og Marokko eller om forhandlingsgrundlaget mellem de to nationer.

- Efter mine oplysninger skulle han være fløjet ud af Københavns Lufthavn klokken 17 og mellemlandet i Berlin.

Eigil Strand forventer, at Said Mansour bliver taget imod af de marokkanske myndigheder, og at de så vil afhøre ham.

- Jeg er urolig for hans helbred, og for om han vil lide overlast i Marokko. Det er dén bekymring, han selv har, og den deler jeg med ham. Spørgsmålet er, hvad der venter ham dernede, siger Eigil Strand til DR.

DR har forgæves forsøgt at få bekræftet, om der er indgået en hjemsendelsesaftale mellem Danmark og Marokko hos Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Hjemsendelse har været længe undervejs

Den danske regering har i lang tid forhandlet med den marokkanske regering for at få en hjemsendelsesaftale på plads.

For en måned siden - i december 2018 - var statsminister Lars Løkke Rasmussen i Marokko i forbindelse med en deltagelse i vedtagelsen af FN’s migrationspagt i Marrakesh.

Her udtalte han til DR, at han havde haft et konstruktivt møde med Marokkos udenrigsminister Nasser Bourita om sagen.

- Vi har haft et godt møde, og der er fremdrift i det, og vi har aftalt, at vi følger op direkte over for hinanden om ret kort tid, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Han skal hjem, og det opfatter jeg egentlig også, at der er en positiv stemning omkring, men der er nogle ting, der skal håndteres først.

Hyldede terrorister og opildnede til terror

"Boghandleren fra Brønshøj" er to gange dømt for at opildne til terror.

Første gang var i 2007, og tilnavnet "boghandleren fra Brønshøj" fik han, efter han var kommet i politiets søgelys for at opildne til terror via sit islamiske forlag Al Nur Islamic Information.

Sagen endte med, at Said Mansour skulle 3,5 år i fængsel.

I 2014 blev Said Mansour i Retten på Frederiksberg dømt fire års fængsel for at opildne til terror på Facebook. I 2015 stadfæster Østre Landsret byretsdommen på de fire års fængsel, men tager samtidig også statsborgerskabet fra Mansour og udviser ham af landet for bestandig.

I 2016 blev sagen taget til Højesteret, hvor dommen blev stadfæstet.

Fængselsdommen har "boghandleren fra Brønshøj" nu afsonet, og siden har Danmark arbejdet på at få Marokko til at tage imod ham.

Opdatering 5. januar kl 13.48: Artiklen er opdateret med korrekt gengivelse af byretsdommen i 2014 og landsretsdommen i 2015.