Terrorforsker: Drop antiradikaliserings-programmerne og hav mere omsorg

Terrorforsker Lars Erslev Andersen er ikke begejstret for den nye antiradikaliserings-rapport.

Københavns Kommune modtager et stigende antal henvendelser om bekymring over militant islamisme hos unge. Derfor er en ny rapport med 15 anbefalinger til en bedre indsats overfor antiradikalisering netop blevet leveret til integrationsborgmesteren.

- Kort fortalt handler det om at få et 360 graders syn på et enkelt individ, siger terrorekspert og formand for ekspertgruppen bag rapporten, Magnus Ranstorp.

Ekspertgruppen kommer i rapporten med en række anbefalinger - både forebyggende og indgribende. Heriblandt foreslås en oprettelse af en enhed for koordinering og overblik. der skal gøre vidensdeling på tværs af myndigheder lettere.

Mere socialt arbejde og omsorg

Men rapporten møder kritik fra en anden terrorforsker, Lars Erslev Andersen fra DIIS, for at have det forkerte fokus. Lars Erslev Andersen mener i højere grad, man burde se på det sociale perspektiv.

På sin facebookprofil, skrev han følgende om rapporten:

"Tja, hvis borgmesteren havde spurgt mig var det blevet billigt: afvikling af antiradikaliseringsprogrammer, styrkelse af socialt arbejde og kriminalforsorgen, herunder drage omsorg for, at varetægtsfængslede ikke løslades uden professionel støtte og omsorg! Så enkelt kunne Krudttøndeskyderiet formentlig være undgået."

Lars Erslev Andersens pointe er, at mange af de terrorsager der har været i Europa, er begået af folk der havde en voldelig fortid allerede inden de blev ideologisk bevidste.

Heriblandt Omar El-Hussein, der stod bag det danske terrorangreb på Krudttønden:

- Han (Omar El-Hussein, red.) var ustabil og stærkt voldelig. Først i aller sidste fase begyndte han at fable om Islamisk Stat og den slags. Det er ikke en ideologi, der får ham til at handle. Det er hans voldelige adfærd, siger Lars Erslev Andersen.

Se debatten med Lars Erslev Andersen og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i videoen over artiklen.

Facebook
Twitter