Terrorforsker: Mansour er forlænget arm for al-Qaeda topfigur

International terrorforsker vurderer, at Sam Mansour stadigvæk er et varmt navn i terrorkredse.

Sam Mansour, der her ses tegnet under en tidligere retssag, har stadigvæk en betydelig status i internationale terrormiljøer, siger terrorforsker. (Foto: Claus Seidel)

Den terrormistænkte Sam Mansour, der tidligere hed Said Mansour, er ikke en hvem som helst i al-Qaeda og jihad-kredse. ´

Det vurderer Lorenzo Vidino, der har beskæftiget sig indgående med international terror i flere år.

- Han har stadigvæk en betydelig status i jihadist-miljøet for sine aktiviteter igennem mere end 20 år, siger Lorenzo Vidino, der er Fellow ved Center for Sikkerhedsstudier i Zürich.

Sigtet for youtube-video

Københavns Politi har sigtet den 54-årige danskmarrokaner Sam Mansour, der herhjemme er kendt under navnet Boghandleren fra Brønshøj for en lang række forhold, der alle har med terrorvirksomhed at gøre.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er han blandt andet sigtet for at have hyldet og delt en video, hvor danske islamister skyder til måls efter billeder af Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader, Kurt Westergaard, Morten Storm og Akhmed Akkari.

Og det er primært i rollen som distributør af propagandamateriale, at Sam Mansour har gjort sig bemærket.

I 1990'erne var han en af hoveddistributørerne af jihad-materiale, som han udgav på sit danske forlag Al Nur Islamic Information.

I 2007 blev Sam Mansour idømt tre et halvt års fængsel for at distribuere cd-rommer med bombeopskrifter, henrettelsesvideoer og radikalt islamistisk indhold.

I forbindelse med retssagen forklarede han i byretten, at men ikke er rigtig muslim, hvis man ikke går ind for jihad.

Kontroversielt venskab

Fængselsopholdet har dog ikke fået danskmarrokaneren til at trække sig tilbage, siger Lorenzo Vidino.

- Han har ikke været helt ligeså aktiv, efter han kom ud af fængslet i 2009. Men han er stadigvæk aktiv og er fulgt med den teknologiske udvikling og er gået over til at bruge Facebook og de sociale medier som platform. Herfra spreder han jihad-materiale.

Lorenzo Vidino fremhæver Sam Mansours lange venskab med den britiske imam Abu Qatada, der er forbundet til al-Qaeda som mulig årsag til sigtelsen.

- Mansour har offentliggjort materiale for Abu Qatada, der er en af de fem mest indflydelsesrige jihad-imamer i de sidste tyve år. Sam Mansour har været armen for jihad-propaganda, mens Abu Qatada har været hjernen, der har udstedt fatwas og religiøs legitimering af voldelige aktioner.

Deporteret til Jordan

Abu Qatada har været tilbageholdt af de britiske myndigheder siden 2002 uden dom.

Han er alene tilbageholdt, fordi de britiske myndigheder har haft en stærk mistanke om, at han vil opfordre til at begå terrorvirksomhed.

Abu Qatada var dermed en af de første britiske islamister, der blev tilbageholdt uden dom efter stramningen af den britiske terrorlov i 2002.

For nylig er Abu Qatada blevet deporteret til Jordan, hvor han skal for retten.

Mansour varetægtsfængslet

Retten på Frederiksberg har varetægtsfængslet Said Mansour i fire uger.

Han har ifølge Københavns Politi opfordret til terror via især sociale medier, og han er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 - tilskyndelse til terror.

Sam Mansour nægter sig skyldig.