Terrorforsker om ny trend: Unge jihadister praler åbent på sociale medier

Unge islamister hjælper efterretningstjenerne godt på vej, når de lægger billeder og videoer af deres jihad ud på de sociale videoer.

Unge islamister lægger gerne billeder ud på de sociale medier af sig selv. Her ses den nu afdøde danske islamist Abu Khattab til venstre, der døde under kampe i Syrien. (© youtube)

På det seneste har der været en del episoder, hvor unge vestlige muslimer viser deres forkærlighed for væbnet kamp i islams navn åbent frem på de sociale medier.

Tendensen er ny, siger den internationale terrorforsker Lorenzo Vidino til DR Nyheder.

- De sociale medier er blevet jihadisternes foretrukne propaganda-værktøj, og man bliver overrasket over, hvor åbne mange af de unge er. De publicerer ting helt åbent og af og til endda under deres eget navn. Det er en ny udvikling, siger Lorenzo Vidino, der er fellow på Centreret for Sikkerhedstudier i Zürich.

Terrorreden Syrien

I Danmark vakte en Youtube-video, hvor danske islamister skyder til måls mod billeder af tidligere stasminister Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader, Kurt Westergaard og Akhmed Akkari blandt andet opsigt.

Og det britiske medie Sky News har i denne uge bragt en historie om, at unge briter udøver tortur i Syrien og har lagt en video op af det på Facebook.

Og det er ikke tilfældigt, at begge episoder udspiller sig i Syrien.

- Syrien blevet magneten for enhver håbefuld jihadist mere end noget andet sted i verden, siger Lorenzo Vidino.

Praler åbenlyst

Han fortæller, at de unge islamister primært taler sammen via sociale medier som Twitter, Instagram og Ask.fm, mens de i mindre grad bruger Facebook.

- De taler med hinanden, opfordrer til at dele jihad materiale og til at tage til Syrien. Men vi ser også, at flere bruger de sociale medier til helt åbenlyst at prale med de voldelige operationer, de deltager i.

Ved de ikke, at efterretningstjenesterne kigger med, eller hvorfor gør de det så åbenlyst?

- For nogens vedkommende er det er ren og skær dumhed, fordi de er 16-18 år og ikke tænker deres handlinger igennem. Andre er ligeglade med det digitale fodspor, de efterlader, fordi de planlægger at opbygge en islamistisk stat i Syrien, hvor de kan leve og dø, siger Lorenzo Vidino.

Bekymrede efterretningstjenester

Både repræsentanter for den britiske og den danske efterretningstjeneste har udtrykt bekymring over de danske og britiske statsborger, der tager til Syrien for at kæmpe.

PET-chef Jens Madsen har sagt, at han frygter, at de vil gennemgå en forråelse og udvikle færdigheder inden for våben, som de kan bruge i Danmark.