Terrorforsker om PET-hjælpere: Et unikt indblik i terrorefterforskning

Helt usædvanligt, at civile hjælper PET gennem længere tid, siger ekspert.

Det er sjældent, at offentligheden får indsigt i, hvordan Politiets Efterretningstjeneste arbejder, siger Magnus Ranstorp. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Historien om, hvordan to civile borgere hjalp PET i en mulig terrorsag, giver et unikt indblik i, hvordan efterretningstjenesten arbejder.

Det siger terrorforsker Magnus Ranstorp, der leder terrorforskningen på den svenske Forsvarshøjskole.

- Det giver befolkningen et billede af, hvad der sker bag kulissen. Det, som aldrig rigtig kommer frem, når PET efterforsker formodede terrorister.

DR kunne i går afsløre, at Toke Suhr og Frederik Skøt gennem et år samarbejdede med PET, mens de efterforskede et formodet terrornetværk.

Toke Suhr og Frederik Skøt ejer en dronebutik i København, hvor én af de terrormistænkte købte dronedele. Ifølge politiet for at levere dem til Islamisk Stat.

- Operationen viser en offensiv efterretningstjeneste med selvtillid. Man lader operationen køre ganske længe. PET har uden tvivl haft kontrol over situationen og har forsøgt på maksimal vis at udnytte operationen, vurderer Magnus Ranstorp.

Seks personer i netværk

Den 30-årig mand, som Toke Suhr og Frederik Skøt handlede med, har i mere 14 måneder siddet varetægtsfængslet sigtet for forsøg på terror. Alle detaljer i sagen er hemmeligholdt.

Politiet mener, at han sammen med en 33-årig dansk-tyrker har købt og sendt dronedele fra Danmark for at få dem ned til terrororganisationen Islamisk Stat.

Den 33-årige mand er også sigtet for forsøg på terror. Manden er stadig på fri fod i Tyrkiet og er internationalt efterlyst.  

Toke Suhr og Frederik Skøt fik til opgave at handle med den 30-årige mand, så PET kunne følge præcist med i, hvad manden købte, og hvordan han ville betale.

- Det er ikke alle mennesker, der ville kunne gøre det. PET har tillid til Toke og Frederik og tør bruge dem i et helt år. Jeg har aldrig set noget lignende, siger Magnus Ranstorp.

I september 2018 blev yderligere tre personer fængslet i samme sag. Politiet mener, at de også er en del af dronenetværket.

Ifølge politiet er der uidentificerede gerningsmænd på fri fod i sagen.

En kvinde er også sigtet i sagen, hun er dog ikke fængslet.

Både den 30-årige mand og de andre sigtede nægter sig skyldige.