Terrorister i Vesten har ofte kriminel baggrund

18 ud af de 25 personer, der har gennemført et terrorangreb i Vesten gennem de seneste fire år, har en kriminel baggrund, viser en undersøgelse.

25 personer har i de sidste fire år gennemført et terrorangreb. Ud af dem havde 18 en kriminel fortid, viser en undersøgelser fra Dansk Institut for Internationale Studier. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Mange af de terrorister, der har stået bag angreb i Vesten, har haft en kriminel baggrund.

Ud af de i alt 25 terrorister, der de sidste fire år stod bag terrorangreb i Europa, Nordamerika og Australien, har 18 tidligere begået kriminalitet, der ofte er alvorlig.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier.

Vesten står med et voksende problem med de her såkaldte 'crossovers', skriver Jyllands-Posten.

- En crossover er en person, der starter med at have en kriminel løbebane tilknyttet et bandemiljø, som så på et tidspunkt skifter spor og går over og bliver radikaliseret, siger Michael Ask, tidligere leder af Nationalt Efterforskningscenter, NEC, under Rigspolitiet

Ifølge ham sker det ofte, fordi unge nogle gange ikke får opfyldt de forventninger, de måtte have til et bande- eller kriminelt miljø.

- Det kan ikke give dem det fællesskab og den mening med livet, som de søger efter, siger han.

De søger efter mere indhold i livet

Problemet er, ifølge Michael Ask, at mange unge hurtigt bliver tiltrukket af et aktion-præget miljø med hurtige penge og biler. Men ofte er der et stærkt hierarki, hvor man starter i bunden og skal udføre farlige opgaver for gruppen eller banden.

- Så føler de måske ikke, at de får den anerkendelse fra deres kammerater, som måske egentlig var det man søgte, siger han og tilføjer:

- Og så kommer de her radikaliserende miljøer og tilbyder dem et større indhold i deres liv, som de ikke kan få i bandemiljøet.

Det var først i 2013, at politiet blev opmærksomme på de såkaldte crossovers,

- Det var nyt for os på det tidspunkt at se unge med den sammenblanding af interesser, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk