Terrorkulisse på Østerbro

En bogstavelig talt udbombet Arriva-bus var hovedkulisse i den største terror-øvelse nogensinde i Danmark. Øvelsen skulle træne politi, redningsmandskab, hjemmeværn og presse i deres procedurer, hvis det utænkelige skulle ske.

Terrorøvelsen var særdeles realistisk. Over alt lå der hele og halve menneskekroppe. Figuranter var sminket og blev taget under behandling hele vejen til operationsbordet. (Foto: Filip Soos © DR)

- Kan vi få noget hjælp, hulkede deltagerne, da den største terrorøvelse i Danmark blev afviklet på en råkold onsdag i København.

Det var den største terrorøvelse herhjemme nogensinde, der onsdag blev gennemført i København.

Planlægningen har været i gang, siden London i sommeren 2005 blev ramt flere eksplosioner i et synkroniseret angreb på transportmidlerne i den britiske hovedstad. Og onsdag morgen klokken 10.02 eksploderede så en bus i Ourøgade på Østerbro.

Bombe i bus

Bussen kommer helt sikkert aldrig i rute igen. Den blev sprængt i luften for flere måneder siden under en tilsvarende øvelse i Hedehusene, men fik altså endnu en tur i manegen.

Og redningsfolk i hundredvis strømmede da også til det ellers temmelig anonyme boligkvarter på Østerbro, da øvelsen blev indledt onsdag formiddag med et kraftigt kanonslag.

I den første kaotiske fase forsøgte politiet at få afspærret området rundt om den bomberamte bus. De kvæstede skulle bæres væk og beboere i opgangene omkring blev evakueret fra husene, der i øvelsen var truet af sammenstyrtning.

Vragdele og blodige figuranter

Gaden flød med vragdele, og overalt forsøgte blodigt sminkede figuranter efter bedste evne at stresse betjente og brandfolk.

- Vi skal bruge noget politi her på hjørnet, brølede en betjent, der ene mand stod vagt ved en afspærring og forsøgte at holde pressen ude og vidnerne inde.

Han måtte håndfast slå en klo i en ung kvinde, der grædende forsøgte at komme væk.

- Jeg skal ud og finde min lillebror, hulkede kvinden og levede sig fint ind i rollen.

40 minutter efter "eksplosionen" sad en ung mandlig øvelsesdeltager stadig krøbet sammen på et gadehjørne. Han var sminket til at være bleg og choktruet, men efterhånden havde blæsten og sludbygerne trukket al farve ud af kinderne på ham.

- Jeg var bare på besøg inde i en af opgangene. Der lød et brag og så faldt jeg, forklarede han.

Bomberyddere og maskinpistoler

Imens ankom bomberyddere i rumdragter og begyndte med bombehunde at afsøge hele området for eventuelle ueksploderede bomber.

Betjente med maskinpistoler forsøgte at danne ring om området, og kriminalteknikere gennemfotografere området i et forsøg på at finde gerningsmændene, mens der endnu lå døde og sårede spredt rundt på jorden.

Og rygtet gik med det samme: En mand var set løbe væk fra stedet umiddelbart før braget. "Ikke dansk af herkomst, speciel næse, sort jakke og militærbukser", lød signalementet af den terrorist, der onsdag altså kun var fiktion - endnu.

Facebook
Twitter