Terrormistænkt udgav sig for at være Basil Hassan: Fik 55.000 kr. hos A-kassen

29-årig anholdt hævede dagpenge for Lars Hedegaards formodede attentatmand.

Basil Hassan var flygtet til udlandet, da hans nære ven hævede dagpenge for ham hos a-kassen i København. Politiet fulgte dengang med på sidelinjen. I 2016 efterlyste Københavns Politi Basil Hassan officielt. (© Scanpix)

Både Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste, PET, har i hvert fald siden vinteren 2013 kendt til et nært venskab mellem en nu 29-årig terroranholdt C.S og den formodede topterrorist Basil Hassan, som politiet mener stod bag attentatforsøget mod Lars Hedegaard.

Den 29-årige mand C.S, der i går formiddag blev anholdt og sigtet for at have sendt droner til Islamisk Stat, hævede to gange i 2013 og 2014 dagpenge i vennen Basil Hassans navn, mens Basil Hassan var på flugt fra et attentatforsøg i Danmark.

Det fremgår af retsdokumenter, som DR Nyheder har indsigt i.

I november 2013 og igen i februar 2014 gik C.S ind til Akademikernes A-kasse i København og udgav sig for at være Basil Hassan. C.S fik derved udbetalt i alt 55.420 kroner i dagpenge til Basil Hassans konto.

Basil Hassan var på daværende tidspunkt flygtet til udlandet, efter at han ifølge politiet havde forsøgt at skyde og dræbe historiker og islamkritiker Lars Hedegaard.

Ifølge DR Nyheders oplysninger blev C.S dengang overvåget af politiet, og derfor havde de helt styr på, hvilken bil han ville ankomme i, og hvor pengene røg hen.

C.S. blev i 2015 idømt tre måneders fængsel for bedrageri i Københavns Byret, fordi han gav urigtige oplysninger til a-kassen. Han blev også dømt for at have fået udstedt fire nye pas i sit eget navn, selv om han ikke havde mistet sine gamle pas.

Basil Hassan er også sigtet i bedragerisagen. DR Nyheder har forsøgt at få aktindsigt i politiets efterforskning af sagen. Det har Københavns Politi afvist, men skriver:

- Sagen er fortsat verserende, men der er ikke rejst tiltale mod Basil Hassan.

I går formiddag slog Københavns Politi og PET til mod flere adresser i København og anholdt to personer, C.S og F.A, som nu er sigtet efter den såkaldte "terrorparagraf."

Politiet er tavse om anholdelserne, men ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om to 29-årige mænd, som er en del af et dansk terrornetværk, der menes at have sendt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat.

Et netværk, hvor den efterlyste danske statsborger, 31-årige Basil Hassan, spiller en central rolle. Siden attentatforsøget mod Lars Hedegaard menes Basil Hassan at have været centralt placeret hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Anholdte venner med Basil Hassan

Både C.S og den anden anholdte, F.A., har begge været en del af det radikale islamistiske miljø i Danmark i flere år.

Det viser dokumenter, DR Nyheder har indsigt i.

Dokumenterne viser også, at de to af flere beskrives som tætte og mangeårige venner af Basil Hassan.

Ud over, at den 29-årige C.S. to gange udgiver sig for at være Basil Hassan i a-kassen, finder politiet også et foto af Basil Hassans Nem-ID, da man ransager C.S’s hjem i forbindelse med attentatforsøget mod Lars Hedegaard.

I dokumenterne kan man også læse, at den anden anholdte - 29-årige F.A. - tidligere har delt adresse med Basil Hassan.

Derudover har de to efter F.A.'s eget udsagn arbejdet sammen i en fond, som Basil Hassan har stiftet. Fonden eksisterer ifølge Erhvervsregistret ikke længere.

Terrormistænkte på tur i luksusbiler

Politiet har også dokumentation for, at de to terrormistænkte i 2014 kørte gennem Europa mod Tyrkiet i blandt andet en Hummer og en Mercedes.

I fem forskellige biler var otte personer. Seks af dem er i dag enten mistænkt eller dømt for terrorisme, og flere af dem har forklaret, at de kørte med nødhjælp til syriske flygtninge. Lækkede dokumenter fra Islamisk Stat, som DR er i besiddelse af, viser, at to personer på køreturen, allerede inden de satte sig bag rattet, havde tilsluttet sig terrororganisationen.

Detaljerne om bilturen kom frem under en retssag mod en syrienkriger, som blev idømt fem års fængsel for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Han var med på køreturen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har 29-årige F.A. også selv kæmpet i Syrien. Det er uvist, hvilken gruppering han skulle have været tilsluttet.

Basil Hassan på USA's terrorliste

Dansk-libanesiske Basil Hassan kom i 2016 på USA’s terrorliste for “specielt udpegede globale terrorister.”

Ifølge USA’s udenrigsministerium har han nemlig haft en ledende rolle hos Islamisk Stat, hvor han planlagde operationer uden for de områder, som terrorbevægelsen kontrollerede.

I september 2014 blev Basil Hassan anholdt i Tyrkiet, men sammen med en række andre fanger fra Islamisk Stat blev han angiveligt udleveret til IS i bytte for flere tyrkere, som terrororganisationen havde taget til fange.

Fangeudvekslingen skabte stor debat i Danmark, fordi danske myndigheder på det tidspunkt var i dialog med de tyrkiske myndigheder om en eventuel udlevering til Danmark.

Sidste år blev Basil Hassan i flere medier meldt dræbt i Syrien.

Oplysningerne er aldrig blevet officielt bekræftet, og Basil Hassan er fortsat internationalt efterlyst.