Terrormistænkt underviser på erhvervsakademi

29-årig anholdt i terrorsag havde ifølge DR's oplysninger terrordømt med til sit bryllup.

I Brønshøj har politiet blandt andet blandt andet ransaget en lejlighed og flere biler. Her er billede fra aktionen.

En underviser på Copenhagen Business Academy og en er cykelforhandler.

Det er ifølge DR's oplysninger beskæftigelserne for de to 29-årige mænd, som i dag blev anholdt, da politiet og PET gennemførte en stor aktion i og omkring København.

De to mistænkes for være en del at terrornetværk, som har sendt droneudstyr til terrorgruppen Islamisk Stat.

29-årige F.A. blev ifølge DR's oplysninger anholdt på sin arbejdsplads Copenhagen Business Acadamy i Nansensgade i København.

- Anholdelsen foregik ualmindeligt stille og i civilt, så ingen udefra opdagede det, fortæller DR's retsanalytiker Mette Mayli Albæk, der var til stede på Nansensgade. Her har politiet også undersøgt en bil i en parkeringskælder.

Copenhagen Business Acadamy bekræfter, at en af deres medarbejdere er blevet anholdt.

- Mere ved jeg faktisk ikke på nuværende tidspunkt, siger Lars Brejnrod, der er ressourcedirektør på handelsakademiet.

29-årige C.S. blev anholdt på sin arbejdsplads i en cykelbutik på Tagensvej i København.

- Lige nu er området omkring butikken afspærret, og vi har fået at vide, at manden er ført væk fra butikken gennem en bagindgang, fortæller DR's reporter på stedet, Troels Kingo.

29-årig havde terrordømt til sit bryllup

Selvom de to 29-årige mænd udadtil har levet helt almindelig liv, så har de i flere år været en del af det radikale islamistiske miljø i Danmark.

Det viser dokumenter, DR Nyheder har indsigt i.

Dokumenterne viser også, at de to har relationer til flere dømte syrienkrigere. Den 29-årige F.A. havde for eksempel til sit bryllup i 2012 selskab af flere dømte syrienkrigere og Said Mansour, der har flere terrordomme på sit generalieblad. Mansour er bedre kendt som “Boghandleren fra Brønshøj”.

F.A. har dog tidligere forklaret, at han ikke selv har et forhold til Said Mansour, men at det var nogle andre, som havde spurgt ham om at komme.

29-årige C.S. har i en periode været en central del af den salafistiske gruppe "Kaldet til Islam," som blandt andet ville indføre sharia-zoner i Tingbjerg. Han har flere gange været med til "Kaldet til Islams" demonstrationer, blandt andet da gruppen protesterede mod det belgiske niqabforbud i 2014.

Samtidig er de to terrormistænkte begge kendt af politiet i forvejen og har været afhørt i forbindelse med flere sager om netop syrienkrigere.

Politiet har efterforsket netværk længe

Politiet slog til i en koordineret aktion omkring kl. 10.30 i formiddags efter længere tids efterforskning.

Efter anholdelserne har betjente været i gang med at ransage både cykelbutikken og flere privatadresser i københavnsområdet.

- Ved cykelbutikken åbner politiet kasser i lokalet og arbejder sig metodisk fremad. Det er blandt andet politiets tekniske efterforskere, der er til stede, fortæller DR's reporter på stedet, Troels Kingo.

DR har reportere til stede på flere af adresserne, hvor politiet ransager, og flere steder bliver biler undersøgt. På en af adresserne er en tredje mand også blevet anholdt.

Politiet vil ikke kommentere aktionen, men oplyser i en pressemeddelelse, at aktionen sker "efter længere tids efterforskning."

Sidste år blev en 29-årig mand fra Brøndby Strand sigtet for at have købt dronedele i Danmark, som han sendte til Tyrkiet til en 32-årig mand. Den 32-årige stod ifølge politiet for at få dronedelene ind til Islamisk Stat.

Med de to nye anholdelser i dag er der altså i alt fire sigtede i samme terrornetværk.

Rettelse: DR har fjernet en passage fra artiklen om den ene af de anholdte for at beskytte hans identitet yderligere.