Terrormistænkte i retten for lukkede døre

På strømpesokker og med et skræmt blik i øjnene blev en ung mand som den første ført ind i retssalen i Odense, da seks af de ni anholdte i terrror-sagen fra Vollsmose i eftermiddag blev fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre.

En del af området omkring arresthuset og retten i Odense blev afspærret af politiet, mens de terrorsigtede blev kørt ind. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

En ung mand blev som den første fremstillet i grundlovsforhør i terrorsagen fra Vollsmose i Odense.

På strømpesokker og med et skræmt blik i øjnene blev en ung mand som den første ført ind i retssalen i Odense.

Ifølge anklageren, vicepolitimester Erik Terp fra PET, skal i alt seks af de ni anholdte fremstilles i grundlovsforhør.

Retsmøde for lukkede døre

De sigtes for i de seneste måneder at have planlagt at gennemføre en sprængning et eller flere steder i enten Danmark eller udlandet, fremgår det af sigtelsen.

Den anholdte havde hænderne bundet på ryggen med plastikstrip, men de blev taget af ham, da forsvarerne protesterede.

Det talstærke pressekorps, der var mødt frem, blev derefter smidt ud, da dommeren afgjorde, at resten af retsmødet skulle foregå for lukkede døre.

En etnisk dansker

- Gruppen har skaffet materiale, som peger i retning af, at de ville fremstille sprængstoffer. Det var udgangspunktet for anholdelsen, sagde Lars Findsen, chefen for Politiets Efterretningstjeneste, PET, til TV AVISEN tidligere på dagen.

- De anholdte er mellem 18 og 33 år og alle mænd. Nogle af mændene er af anden etnisk oprindelse end dansk, og nogle er af etnisk dansk oprindelse, siger PET-chefen. (Justitsminister Lene Espersen har efterfølgende sagt, at der er tale om én etnisk dansker.)

Politiet anholdt klokken 02.00 i nat ni personer i Vollsmose ved i Odense. De er mistænkt for at planlægge terroraktioner.

- PET har gennem nogen tid overvåget gruppen, og nu var tiden inde til at skride ind, siger Lars Findsen.

Rettet mod terror

- Det er vores opfattelse, at det de foretog sig var rettet mod en terrorhandling. Det er svært at vurdere, hvor langt de var i forberedelserne, men nu havde vi nok at gå efter, siger han.

Sagen får ikke betydning for trusselsniveauet, der i forvejen er generelt forhøjet.

- Men det er selvfølgelig klart, at vi er opmærksomme på, i hvilket omfang sagen giver anledning til reaktioner andre steder, skrev Lars Findsen tidligere i en pressemeddelelse.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532dc3ca6187a20a446ce1b3