Terrorsagen: Fire mænd tiltales efter terrorparagraffen

Knap et år efter terrorangrebet i København er der rejst tiltale mod i alt fem personer. Fire af dem tiltales efter terrorparagraf.

Knap et år efter terrorangrebet ved kulturhuset Krudttønden er politi og anklagemyndighed nu klar med terrortiltaler i sagen. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Anklagemyndigheden er nu klar med tiltalerne mod de i alt fem mænd, der er mistænkt for at hjælpe Omar el-Hussein under terrorangrebet i København i februar sidste år.

Fire af de fem mænd bliver tiltalt efter terrorparagraffen i straffeloven, der kan give op til fængsel på livstid. Det bekræfter tre af de tiltaltes forsvarere til DR Nyheder.

Justitsminister Søren Pind kalder i en pressemeddelelse tiltalen for "et vigtigt skridt".

- Anklagemyndigheden har i dag – efter min beslutning – rejst tiltale mod fire mænd for medvirken til terrorisme i forbindelse med angrebet ved Københavns Synagoge.

- Som justitsminister er det en af mine fornemmeste opgaver at værne om danskernes tryghed og sikkerhed. Med tiltalen er der taget et vigtigt skridt i forhold til at retsforfølge de personer, der efter anklagemyndighedens opfattelse bærer et medansvar for terrorangrebene i København.

Fængslet siden anholdelsen

De fem mænd i alderen 19-31 år har, siden de blev fængslet i februar og marts sidste år, været sigtet for medvirken til drab blandt andet ved at have skaffet gerningsmanden Omar El-Hussein våben og en skudsikker vest. Fire af dem sidder stadig varetægtsfængslet, mens den femte blev løsladt for to uger siden.

At flere af dem nu er tiltalt efter terrorparagraffen betyder, at Anklagemyndigheden mener at have bevis for, at de vidste, at Omar El-Hussein havde planer om at udføre et terrorangreb.

Flere af de fem tiltalte har tilknytning til bandemiljøet i København og adskillige domme bag sig.

To civile blev dræbt og seks betjente såret under terrorangrebet.

Sagen begynder i Københavns Byret den 10. marts.

Sagen kort:

  • Fem mænd har siddet fængslet siden februar og marts. De mistænkes af politiet for at have assisteret Omar el-Hussein på forskellige måder i forbindelse med terrorangrebet i København.
  • Fire af de fem mænd er fortsat varetægtsfængslet i sagen.
  • Omar el-Hussein blev skudt af Politiets Aktionsstyrke om morgenen den 15. februar i Københavns Nordvestkvarter. Drabet var lovligt, har Statsadvokaten afgjort.