Terrortiltalt hævede dagpenge for Basil Hassan: Jeg kan godt se nu, det ikke var smart

Den terrortiltalte 'Cykelhandler' afgav mandag forklaring for første gang.

Cykelhandleren og forsvarer Gert Dyrn under dronesagen.

- Jeg tænkte ikke så meget over konsekvensen. I dag kan jeg godt sidde og tænke, at det ikke er særlig smart.

Sådan forklarede en 30-årig terrortiltalt mand, kaldet Cykelhandleren, mandag i Københavns Byret.

Her blev han af anklageren udspurgt til svindel med dagpenge, fordi han hos a-kassen i 2013 udgav sig for at være terroristen Basil Hassan.

- Jeg manglede penge, Basil manglede penge. Det var en win-win. Det virkede rimelig simpelt, sagde Cykelhandleren.

Første afhøring

Det er første gang, siden Cykelhandleren blev anholdt i september 2018, at han lod sig afhøre.

Cykelhandleren fortalte, at han fik 5.000 kroner af Basil Hassan for at udgive sig for at være ham.

I 2015 blev Cykelhandleren dømt for at have svindlet sig til 55.000 kroner i dagpenge til Basil Hassan, men i dombogen fremgår Cykelhandlerens forklaring ikke.

Det er dermed første gang, at offentligheden hørte hans forklaring.

Cykelhandleren fortalte i retten, at svindelnummeret i a-kassen kom i stand, fordi en anden af de tiltalte i dronesagen, kaldet Underviseren, sagde til Cykelhandleren, at Basil Hassan havde nogle udfordringer.

Det fik Cykelhandleren til at melde sig på banen parat til at hjælpe.

Fik telefon udleveret

Via en tredje person Rawand Taher, som ifølge efterretningstjenesten har været en del af Islamisk Stat og som i 2015 blev dræbt af en amerikansk drone, fik Cykelhandleren udleveret en telefon.

Den telefon blev fundet under en ransagning hos Cykelhandleren i april 2014. Bag på mobilen var påklistret et stykke papir, hvor der stod 'kun til B'.

- Det var en telefon, jeg havde fået af Rawand til at tale med Basil, hvis jeg skulle have oplysninger med hensyn til dagpenge. Jeg kan ikke bare dukke op til dagpengemøde, jeg ved sådan set ikke, hvad der foregår til et dagpengemøde, forklarede Cykelhandleren.

Senioranklager Sidsel Klixbüll spurgte Cykelhandleren, hvorfor han ikke bare kunne bruge sin egen telefon.

- Min egen telefon har jo et abonnementsnummer. Det ville koste flere penge, hvis du ringede til udlandet. Det er den logik, der har været.

Cykelhandleren og Underviseren er sammen med en tredje tiltalt, kaldet Taxachaufføren, anklaget i den såkaldte dronesag, hvor Anklagemyndigheden mener, at et dansk netværk har købt og leveret droner til Islamisk Stat i en periode fra 2013-2017.

Anklagemyndigheden mener, at Basil Hassan har været hovedbagmanden i netværket og at Basil Hassan har fået Cykelhandleren, Underviseren og Taxachaufføren til at indkøbe dronedele.

18.000 kroner i kontanter

På den telefon, som Cykelhandleren fik til at kommunikere med Basil, har politiet fundet en række sms'er.

I flere af dem har Basil Hassan skrevet til Cykelhandleren for at bede om hjælp til at svare på breve fra a-kassen.

Anklageren spurgte, om Cykelhandleren helt overtog korrespondancen for Basil Hassan med a-kassen.

- Det er meget sandsynligt, svarede Cykelhandleren.

I slutningen af december 2013 sendte Basil Hassan en sms til Cykelhandleren.

'Har vores ven givet dig 18.000. Du skal lægge pengene ind i din konto og overføre 16.000, da vi har trukket 1963 fra din konto. Tag tlf når jeg ringer', står der i sms'en.

Cykelhandleren kunne ikke konkret svare på, hvad denne sms handlede om.

- Han (Basil, red.) fortæller, der er pakker, der skal bestilles, sagde Cykelhandleren.

Ifølge Cykelhandleren var det 'vores ven' Rawand Taher, som mødte op hos Cykelhandleren 18.000 kroner i kontanter.

Hvor de mange kontanter endte, fremgik ikke af Cykelhandleren forklaring.

Gik i klasse med Basil Hassan

Den føromtalte Rawand Taher er interessant, fordi han gik i gymnasieklasse med Basil Hassan og af flere gamle klassekammerater beskrives som en, der gik meget op i islam.

Ifølge efterretningstjenester endte Rawand Taher ligesom Basil Hassan med at spille en central rolle hos Islamisk Stat, inden han i december 2015 blev dræbt i et droneangreb udført af amerikanske styrker.

Det har ikke tidligere været fremme, at Rawand Taher skulle have spillet en rolle i det formodede danske terrornetværk, som indgår i dronesagen.

Men både Underviseren og Cykelhandleren har nu omtalt Rawand Taher konkret som en hjælper for Basil Hassan i 2013, hvor Basil Hassan ifølge politiet havde tilsluttet sig Islamisk Stat og var på flugt efter drabsforsøget mod Lars Hedegaard. I 2013 var Rawand Taher stadig i Danmark og havde endnu ikke tilsluttet sig Islamisk Stat.

Både Underviseren og Cykelhandleren fik ransaget deres adresser allerede i april 2014 i forbindelse med, at Basil Hassan var blevet anholdt i Tyrkiet.

Det var under disse ransagninger, at politiet fandt meget af det bevismateriale, der indgår i dronesagen.

Hos Underviseren blev der fundet et meget omtalt usb-stik, som Underviseren under sin afhøring forklarede tilhørte Basil Hassan og et usb-stik, som var tiltænkt Rawand Taher.

Og hos Cykelhandleren fandt politiet altså en mobiltelefon, som Rawand Taher havde givet Cykelhandleren til at kommunikere med Basil Hassan.

Da Underviseren og Cykelhandleren i 2014 blev afhørt i forbindelse med ransagningerne, nævnte ingen af dem Rawand Taher.