Terrortiltalt i Kundby-sagen: Jeg fandt fællesskab i islam

Jeg kunne aldrig finde på at slå andre mennesker ihjel, lød det fra den terrortiltalte teenager i retten i dag.

Den 17-årige pige fortalte i retten, at hun ikke havde haft planer om at gennemføre et angreb mod Sydskolen i Fårevejle. ( Tegning: Emil Thorbjörnsson)

På andendagen i Kundbysagen fik forsvarer Mette Grith Stage mulighed for at stille den 17-årige terrortiltalte pige fra Kundby en række spørgsmål.

Her fortalte pigen, at det var følelsen at være alene og behovet for at være en del af et fællesskab, der vakte hendes interesse for islam og senere Islamisk Stat.

- Hvad var det, du manglede?, spurgte forsvarer Mette Grith Stage.

- Et fællesskab, et sted, jeg hørte til, lød det fra den 17-årige.

- Kunne det have været alt muligt andet?, spurgte forsvareren videre.

- Ja, det kunne det nok godt, svarede den tiltalte.

- For eksempel Scientology?

- Ja, svarede hun.

Ville skræmme skolekammerater

Den tiltalte pige nævnte også, at kontakten til personer med formodet tilknytning fra Islamisk Stat gav hende en følelse af spænding i livet.

Hun havde ikke egentlige planer om at gennemføre angreb mod Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv har gået, og den jødiske skole Carolineskolen, forklarede hun i retten.

I stedet skulle opdateringer, der for eksempel roste bagmændene bag terrorangrebet i Paris, bruges til at skræmme de kammerater på Sydskolen i Fårevejle, som havde mobbet hende, sagde hun.

I den korte periode, hvor forsvareren afhørte sin klient, spurgte Mette Grith Stage også ind til de lange skriverier, en form for dagbog, som den tiltalte har skrevet på den sikrede institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet.

Dagbogen har fået stor opmærksomhed i retssagen, hvor anklageren flere gange har læst op fra den og spurgt den tiltalte om indholdet.

Det har blandt andet været passager, hvor den tiltalte nøje har beskrevet detaljer om mulige angreb, og hvordan hendes taktik var, da hun skulle købe kemikalier til at fremstille sprængstof.

Her har den tiltalte fastholdt, at der ofte bare var tale om fiktion, og den pointe underbyggede forsvarer Mette Grith Stage ved at læse op fra en anden passage.

Den indeholdt en scene, hvor pigen beskriver, at hun er flygtet fra den sikrede institution, som hun sidder varetægtsfængslet på.

Det gør hun ifølge dagbogen ved at lade som om, at hun skal på toilettet, men hvor hun så har pakket en taske og gør klar til at rejse til Syrien.

Forsvareren spurgte, om det er sket. Tiltalte forklarede, at der var tale om ren fiktion.

Afviste rejse til Syrien

Et andet emne, som forsvareren spurgte til, var muligheden for, at den tiltalte på egen hånd kunne foretage en rejse til Syrien.

Den tiltalte fortalte, at hun aldrig havde rejst uden for landets grænser før en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015.

Hun sagde, at hun altid har fået hjælp til den slags og afviste, at hun selv kunne klare det.

- Der har altid været én, der hjalp mig, sagde hun.

Forsvareren ville også vide mere om den 17-åriges tanker om at slå andre mennesker i ihjel.

- Det kunne aldrig falde mig ind, sagde den tiltalte og uddybede:

- Jeg ville aldrig gøre sådan noget. Jeg kunne aldrig finde på at slå andre mennesker ihjel.

Facebook
Twitter