Terrortiltalt indrømmer - jeg har lavet TATP

En af de tiltalte i terrorsagen fra Odense indrømmede i dag i landsretten, at han har fremstillet TATP. Han konkretiserede dog ikke i hvilken forbindelse, han fremstillede det ustabile sprængstof.

Østre Landsret var kraftigt bevogtet af politiet, da sagen blev indledt den 5. september. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

En af de tiltalte i terrorsagen fra Odense indrømmede i dag i landsretten, at han har fremstillet sprængstof.

Det var den formodede leder af de fire tiltalte, der går under betegnelsen MZ, der under en flere timer lang afhøring i dag indrømmede, at han og en anden af de tiltalte, kaldet AK, har eksperimenteret med at lave TATP.Han konkretiserede dog ikke i hvilken forbindelse, han fremstillede det ustabile sprængstof.- Vi skulle fremstille krudt, sagde MZ og fastholdt, at der kun var tale om forsøg.Aflytning af telefon og internetUnder afhøringen af MZ, som fortsætter i morgen, fremlagde anklagemyndigheden en række aflytninger af telefonsamtaler mellem ham og AK. Anklageren fremlagde også politiets internetaflytning af MZ og AK, hvoraf man kan se, hvad de har foretaget sig på nettet.MZ hævdede, at han ofte mødtes med AK for at lære ham at læse Koranen. Men ved at sammenligne tidspunkter for deres telefonsamtaler med AK's handlinger på nettet kunne anklageren dokumentere, at de i givet fald downloadede bombemanualer, mens de øvede sig i at messe koranvers. AK læste for eksempel dokumenter på nettet med titler som "Hvordan fremstiller man TATP - meget farligt" og "Fremstilling af gødningbomber og TATP", mens MZ var på besøg.Oversatte kemiske betegnelserMZ selv havde også bombemanualer fra internettet liggende på sin computer. Og ved retsmødet kom det frem, at han flere gange har brugt hjemmesiden Google Translate til at oversætte en række kemiske betegnelser - heriblandt saltsyre og salpetersyre - fra arabisk til engelsk.Ingredienser, som ifølge Beredskabsstyrelsen kan bruges til at fremstille TATP, og som ifølge anklageren indgår i bombemanualerne.MZ har også ledt efter de kemiske produkter på Matas' og Borup Kemis hjemmesider, fremgik det af politiets internetaflytning.ErkendteDen 34-årige tiltalte erkendte, at han har oversat de kemiske betegnelser på internettet.- Det er fordi, jeg kan lide at blive klogere, gentog han flere gange.Han huskede ikke, hvor han havde de konkrete betegnelser fra og nægtede, at han havde kopieret dem fra de manualer, som var downloadet på hans computer.Desuden hævdede MZ, at han længe har vidst, hvordan man fremstiller sprængstof. Han behøvede bare en ligning, sagde han.

Facebook
Twitter