Tema Terrorsagen

Terrortiltalt: 'Jeg er bandemedlem, jeg er kriminel, jeg har fjender'

26-årige BH fra Mjølnerparken lagde kortene på bordet, da han afgav forklaring i terrorsag.

Mjølnerparken på Nørrebro i København er omdrejningspunktet for den terrorsag, der lige nu kører ved Københavns Byret. Her er flere af de tiltalte opvokset. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

På forhånd var det uklart, hvor meget 26-årige BH fra Mjølnerparken ville forklare, da han rejste sig fra sin plads ved siden af forsvarer Berit Ernst for at sætte sig i vidneskranken midt i Københavns Byrets største sal.

Det tidligere medlem af den nu hedengangne indvandrergruppering Brothas har op til dagens retsmøde nægtet at afgive forklaring til politiet. Men det stod hurtigt klart, at den 26-årige tiltalte ikke havde tænkt sig at holde sig tavs i retten.

Terrorsagen

Over et år efter angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København kører retssagen nu mod fire mænd i Københavns Byret. De er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein, efter han havde angrebet Krudttønden. Følg retssagen her.

Gå til tema

- Jeg er bandemedlem, jeg er kriminel, jeg har fjender. Selvfølgelig kigger jeg mig over skulderen.

Sådan lød forklaringen, da anklager Sidsel Jessen-Klixbüll ville vide, hvorfor BH konstant kiggede sig over skulderen i Mjølnerparken i timerne efter angrebet på Krudttønden.

Svarede på det meste

Den 26-årige mand svarede beredvilligt på det meste. Om hvordan han spillede strategispil på internettet, da Omar El-Hussein angreb Krudttønden. Om hvordan han læste om skyderiet efter at have færdiggjort sit spil.

På den måde adskilte hans forklaring sig fra 21-årige LE's, der ikke kunne huske meget fra dagen og fra 23-årige IA's, fordi han intet ville sige.

Skyderier er en naturlig del af hverdagen, når man er bandemedlem, forklarede BH i retssalen. Han tænkte derfor ikke særligt over skyderierne ved Krudttønden. Undervejs i vidneafhøringen vendte han sig af og til om, kiggede på tilhørerne og smilede. Iført shorts, hvide tennissokker, en sort hættetrøje og håret klippet helt kort.

BH lavede sjov i retten

Selvom BH er tiltalt for medvirken til terrorisme, fandt han alligevel tid til at lave sjov med det hele flere gange. Som da anklageren spurgte ham, hvilken plan han havde, da han gik fra netcafeen og de 1.000 meter mod Mjølnerparken

- Det samme som vi laver hver dag – for at overtage verden, forklarede han.

Midt på formiddagen nåede retten til det øjeblik, hvor Omar El-Hussein møder 21-årige LE og BH. Her valgte den 26-årige at følge samme stil, som han havde gjort hele dagen. For det var ham, der var på billederne. Det var ham, der fik ”smidt våbnet i hånden” uden at Omar El-Hussein ville have det retur.

Og det var ham, der skaffede sig af med våbnet ved at efterlade det i en grøft.

Undervejs i retsmødet forsøgte 26-årige BH gentagene gange at styre slagets gang. Flere gange bad han anklageren om at spole frem og tilbage i videomaterialet. Og da anklageren gerne vil vide, om han ikke tog afstand til det angreb, som Omar El-Hussein fortæller om, da de mødtes i Mjølnerparken, forklarede han, at ”det kommer vi til”.

Den forklaring må dommere, nævninge og tilhørere dog vente på, ind til vidneafhøringen af BH fortsætter den 15. april.