Terrortiltalte byggede hejseværk til at kommunikere i fængsel

De varetægtsfængslede for terrorsagen i København havde mange kreative påfund til at få adgang til telefoner.

Flere af episoderne i redegørelsen fra Kriminalforsogen og Rigsadvokaten foregår i Helsingør Arresthus. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

Det minder på mange måder om en dårlig kriminalroman, når man læser om de terrortiltaltes kreative ideer til at kommunikere med hinanden og omgivelserne inde fra fængslet.

Forskellen er bare, at det rent faktisk er foregået i virkeligheden.

Beskrivelserne fremgår af en redegørelse fra Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten, som justitsminister Søren Pind (V) i dag præsenterede.

Den kommer blandt andet i kølvandet på, at DR Nyheder gennem de sidste par måneder har kunnet fortælle, at de fem varetægtsfængslede for terrorangrebene i København har haft adgang til telefoner.

I dag afslørede redegørelsen så, at der er tale om mindst 12 tilfælde af ulovlig besiddelse af mobiltelefoner.

Desuden beskriver den næsten malerisk, hvordan det er lykkedes de varetægtsfængslede at få adgang til telefoner, og hvordan fængselspersonalet og politiet har håndteret sagen.

Her følger fire uddrag af historien om de fem varetægtsfængslede, som justitsministeren betegner som 'alvorlige sikkerhedsbrist'.

Mystisk ’hejseværk’

'Hejseværket' bliver blandt andet beskrevet på side 19 i redegørelsen. (Foto: Jeppe Bøje Nielsen © Scanpix)

Tid: Den 16. marts og 2. december 2015

Sted: Arresthuset i Ringsted

I X2’s fængselscelle blev der fundet et ’hejseværk’, som umiddelbart består af to sammenbundne snore og andre primitive remedier. Derudover afslørede et hul i cellens vinduesindergitter, at trådnettet var blevet klippet over.

Konklusionen er, at X2 ved hjælp af ’hejseværket’ har kunnet transportere effekter ned til en person foran vinduesgitteret.

Brødrister som mobiloplader

Brødristeren bliver blandt andet beskrevet på side 22 i redegørelsen. (Foto: SVEND ÅGE MORTENSEN © Scanpix)

Tid: Den 21. december 2015

Sted: Arresthuset i Helsingør

På baggrund af en henvendelse fra DR Nyheder om en Facebook-opdatering besluttede fængselspersonalet at ransage X3’s celle.

Man fandt ikke nogen telefon, men til gengæld fandt man en brødrister. Besiddelsen af brødristere er i strid med reglerne i de lukkede institutioner, da ’sådanne el-artikler’ i visse tilfælde kan anvendes til ulovlige formål, for eksempel som opladere til mobiltelefoner.

Smuglerbrev handlede om mangel på rent tøj

Smuglerbrevet med beskeden om rent vasketøj bliver blandt andet beskrevet på side 19 i redegørelsen. (Foto: Willy Lund © Scanpix)

Tid: Den 4. januar og 6. januar 2016

Sted: Arresthuset i Ringsted

X2 råbte højlydt ud af vinduet fra sin celle. Det resulterede i, at der blev monteret et hængsel på vinduet, så man ved at aflåse kunne undgå fremtidige episoder.

Men måske nåede X2 at få sit budskab ud.

To dage efter opdagede fængselspersonalet nemlig, at X2 ved hjælp fra en anden indsat forsøgte at smugle et brev ud af fængslet. Ved afsløringen konstaterede personalet, at brevet vedrørte X2’s behov for rent tøj.

Mulige medsammensvorne bryder ind i fængsel

Episoden med indbruddet bliver blandt andet beskrevet på side 19 i redegørelsen. (Foto: christian Als © Scanpix)

Tid: Den 15. februar 2016

Sted: Arresthuset i Ringsted

Fængselspersonalet opdagede om eftermiddagen, at der var skader på dele af arresthusets pigtråd.

Da personalet efterfølgende så videoovervågning, konstaterede de, at et antal personer i løbet af natten havde skaffet sig adgang til dele af arresthusets udendørsareal og eventuelt kontaktet en eller flere indsatte.

Sikkerhedschefen kontaktede straks politiet, som foretog en ransagning af X2’s celle i arresthuset. Ved ransagningen blev X2 fundet i besiddelse af en mobiltelefon og en USB-nøgle.