Terrortiltalte: Det var på grund af Muhammed-tegningerne og Irak

For første gang siger en af de terrortiltalte fra Vollsmose hvad motivet skulle være: Muhammed-tegningerne og Danmarks engagement i Irak.

De fire, som er tiltalt i sagen, er tiltalt for overtrædelse af terrorlovgivningen ved at fremstille sprængstof til brug i bomber, der skulle sprænges et ukendt sted. De blev anholdt i september 2006. (Foto: Simon Bohr © Scanpix)

De terrortiltalte fra Vollsmoses planer opstod på grund af vrede over Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og Danmarks rolle i Irak.

Det kom frem, da Østre Landsret skulle tage stilling til om tre af dem fortsat skulle sidde i fængsel. Og det skulle de.

Første angivelse af motivDet er første gang, at der kommer noget frem om de tiltaltes motiv. Og det er første gang, at de voldsomt omstridte Muhammed-tegninger kædes sammen med konkrete terrorplaner.

Under politiets fremlæggelse af resultaterne af de mange afhøringer kom det desuden frem, at den ene af de tiltalte er begyndt at pege på to af de andre:

Han har fortalt politiet, at to af de andre havde konkrete planer om at fremstille bomber, der skulle kunne skabe "størst mulig skade" på andre, oplyste anklageren.

Folketinget et muligt målFolketinget, Rådhuspladsen eller et stort politisk møde var ifølge anklagemyndigheden mulige mål for de fire tiltalte.

De fire mænd på henholdsvis 18, 21, 32 og 34 år er tiltalt for forsøg på at fremstille sprængstoffer som skulle bruges mod et eller flere mål i Danmark.

Bombeproduktion og prøvesprængningIfølge anklagemyndigheden var gruppen nået meget langt med forberedelserne.

I Østre Landsret fortalte anklagemyndigheden, at de tiltalte havde anskaffet sprængstof, bombemanualer og indkøbt gødning til bomber.

De tiltalte havde oven i købet foretaget en prøvesprængning ved en genbrugsplads nær Odense.

Fængslet siden septemberTre af de fire anklagede har siddet varetægtsfængslet siden september hvor politiets efterretningstjeneste slog til mod gruppen.

Der har været sået usikkerhed om sagen efter der blev rejst tvivl om hvorvidt kronvidnet i sagen er troværdigt. Den tvivl hold forsvarerne fast i ved dagens retsmøde.

Det kom frem på dagens retsmøde at kronvidnet infiltrerede gruppen i efteråret 2006. I første omgang på eget initiativ, men senere modtog han i stigende grad råd og vejledning fra PET.

Kronvidnet købte materialerDet var dette kronvidne, der købte og overdrog adskillige af de stoffer, som senere enten blev brugt, eller skulle bruges til fremstillingen af sprængstoffer.

Især forsvarer Bjørn Elmquist brugte lang tid på at understrege, at kronvidnet har optrådt som en civil agent, der forsøgte at bringe de tiltalte i fedtefadet

- Den civile agent fik ting til at ske, der ellers aldrig ville have fundet sted, sagde Elmquist, og henviste især til en episode, hvor kronvidnet tog til København med de tiltalte og bad dem om at udpege mulige bombemål i en bil proppet med politiets aflytningsudstyr.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53346be16187a21f34f288afhttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53346be16187a21f34f288b2http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53346be26187a21f34f288b5