Terrortiltalte forklarer i øst og vest

Tre terrortiltalte har vidt forskellig forklaringer om formålet med den køretur, som endte i Danmark. Den fjerde mand vil ikke udtale sig.

terrorsag, Glostrup ret (Foto: Claus Seidel © DR)

Én ting står i hvert fald lysende klart efter de første dage i retssagen mod fire mænd, der er tiltalt for terrorplaner mod JP/Politikens Hus i København: De har ikke afstemt deres forklaringer.

Det ligger fast, efter at tre af mændene over tre dage i retten er blevet afhørt af anklagerduoen Gyrithe Ulrich og Henrik Plæhn.

Faktum er, at tre af de fire blev anholdt den 29. december 2010 i en lejlighed i Herlev. I lejligheden fandt politiet en pistol, og i mændenes lejede Toyota Avensis fandt man en maskinpistol, patroner og plastikstrips, der kan anvendes som håndjern. Den fjerde mand blev anholdt samme dag i Sverige.

Een siger Nytårsaften

Den ældste af mændene, 46-årige MD, har forklaret, at slænget skulle til Danmark for at fejre nytårsaften.

- Fyrværkeriet i Danmark er meget berømt, og så skulle vi bare ud og møde folk på gaden og på værtshuse, sagde MD.

I øvrigt havde han også planer om at kontakte en mand ved navn Mischo, som skulle reparere maskinpistolen, der var defekt, og muligvis sælge den videre.

Andre siger Gøteborg og Gävle

Den næstældste, SZ, har forklaret, at planen for køreturen fra Stockholm var at ramme Göteborg, hvor han skulle arbejde et par dage senere. SZ forlod bilen og vendte tilbage til Stockholm, inden de nåede til Danmark.

En tredje af mændene, OA, hævder, at planen var at køre nord på for at besøge moskeen i Gävle, som ligger 172 kilometer fra Stockholm. Den fjerde mand har valgt slet ikke at udtale sig.

Link til Pakistan

Anklager Plæhn formåede tirsdag både at få MD og OA ud i tovene under afhøringen af dem. MD hævdede, at han ikke har haft forbindelser til Pakistan, men Plæhn førte bevis for, at han havde ringet til et telefonnummer i byen Miram Shah i provinsen Waziristan, et sted, som er kendt for at huse terrorister.

MD nægtede dog hårdnakket, at han stod bag de 88 telefonopkald til den telefon, som ifølge pakistanske myndigheder før er blevet brugt af terrorister.

OA havde i sin forklaring svært ved at gøre rede for, hvorfor han havde hævet store pengebeløb, inden mændene drog af sted. Det drejer sig om 6000 euro og 23.600 svenske kroner.

- Hvorfor har du dit pas og 6000 euro med, når du bare skal til Gävle, spurgte Henrik Plæhn den 31-årige OA.

OA hævdede, at han planlagde at besøge sin kone i Marokko kort efter, og at det var en tilfældighed, at han havde pas og penge på sig.

Sagen fortsætter onsdag, hvor anklageren blandt andet vil afspille aflytninger af den lejlighed, som var mændenes samlingssted i Järfälla ved Stockholm i Sverige. Der ventes dom i sagen til juni.

/ritzau/

Facebook
Twitter